PACKA PO PRSTIMA

Vinković protupravno Saboru naplatio putne troškove

01.04.2009 u 15:44

Bionic
Reading

Saborski Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove ovlastio je danas tajnika Sabora Josipa Sesara da do kraja izvede postupak protiv SDP-ova zastupnika Zorana Vinkovića, koji je, po saznanjima Tajništva, protuzakonito od Sabora naplatio više od 16 tisuća kuna putnih troškova

ZAGREB - Saborski zastupnici imaju pravo na naknadu troškova po prijeđenim kilometrima, ali samo ako za dolazak na sjednice koriste osobni automobil.

Tajništvo je, međutim, otkrilo da je Vinković, u vrijeme dok je bio gradonačelnik Đakova, na saborske sjednice dolazio službenim gradskim automobilom, te da mu je Grad Đakovo plaćao cestarinu i benzin.

Nepravilnosti su uočili nakon što je Vinković prestao biti gradonačelnik i zatražio da mu se uz kilometražu plati i cestarina, jer je u Sabor počeo dolaziti vlastitim automobilom.

O uočenim nepravilnostima Sesar je izvijestio Odbor, koji je, pak, saborskog tajnika ovlastio da postupak provede do kraja i novac vrati u državnu blagajnu.

Na prijedlog SDP-ova zastupnika Nenada Stazića, Odbor je jednoglasno odlučio slučaj proslijediti i Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, kako bi se javnosti i ostalim zastupnicima poslala poruka da je takvo ponašanje nedopustivo.

Iako nisu htjeli ulaziti u to je li Vinković doista učinio ono što mu se stavlja na teret, SDP-ovi članovi Odbora redom su naglasili kako ni u ovom ni u drugim slučajevima neće prikrivati ni opravdavati bilo kakvo protuzakonito ponašanje.

Od tajništva su, međutim, zatražili da na isti način "pročešlja" i druge gradonačelnike i načelnike koji sjede u Saboru.

Sadašnji gradonačelnik Đakova Ante Raspudić Odboru je potvrdio da je Vinković službenim gradskim automobilom putovao u Zagreb na datume za koje je od Sabora dobio naknadu troškova.

Grad je Saboru poslao i račune s kartice za plaćanje cestarine u elektroničkom sustavu naplate i račune za benzin.

Od 19 Vinkovićevih putnih troškova u prošloj godini 18 ih je sporno, a u prosjeku je primao 900 kuna po vožnji.

Sam Vinković odbacuje tvrdnje saborskog Tajništva. "Nikada nisam rekao da nisam koristio službeni automobil, ali sam ga koristio samo onda kada sam se morao istoga dana vratiti u Đakovo, a u međuvremenu sam koristio svoj osobni automobil", kazao je novinarima Vinković, koji je uvjeren da je riječ o podmetanjima u predizbornoj kampanji.

Dodao je da će se o svemu i napismeno očitovati.