I TO SE DOGAĐA

Vinkovčanka prihvatila otkaz umjesto kolegice

13.02.2013 u 09:32

Bionic
Reading

Nećemo vam otkriti tko su glavni akteri ove priče, one će se već prepoznati«, kazala nam je jedna od brojnih uposlenica vinkovačke tvrtke Unidal d.o.o., u kojoj se ovih dana dogodila zanimljiva, humana priča. Naime, ostati danas bez posla kako bi vaša kolegica mogla zadržati radno mjesto za današnje prilike u gradu na Bosutu, koji ima više od 7.300 nezaposlenih, jest herojstvo.

Unidal d.o.o. tvrtka je osnovana 2005. godine kao rezultat zajedničkog ulaganja tvrtki Dalekovod i Unior Zreče (Slovenija), a prije toga, od 1963. godine do 2005. godine, bila je proizvodna jedinica tvrtke Dalekovod Zagreb. Tvrtka u Vinkovcima proizvodi otkivke za ovjesnu i spojnu opremu za sve vrste dalekovoda, za elektrifikaciju željezničkih pruga, automobilsku industriju, kao i sve druge vrste otkivaka različitih namjena. Unidal zapošljava oko 130 osoba, piše Glas Slavonije

Kako je kriza načela i tu tvrtku, nedavno su tri osobe trebale dobiti otkaz. Među njima našla se i mlada samohrana majka dvoje djece, kojoj je ovaj posao jedini izvor prihoda. Drago Osrečki, direktor Unidala, sazvao je sastanak s djelatnicima kako bi se odlučilo tko će dobiti otkaz. Predloženo je da to budu tri osobe koje su posljednje uposlene u tvrtki, a među njima je bila i već spomenuta samohrana majka. No, tijek sastanka potpuno je neočekivano preokrenula jedna od također mlađih djelatnica Unidala.

'Kako sam još uvijek slobodna i bez obveza te živim kod roditelja, mogu li ja svoje radno mjesto prepustiti svojoj kolegici?' – upitala je.

'Želim svoje radno mjesto dati svoj kolegici, ali uz garanciju da će to mjesto biti samo za nju', rekla je direktoru. Neki su zaplakali, šef je spustio glavu očiju punih suza.
'Moguće je... Da, može!' – odobrio je direktor.

Nitko nije mogao vjerovati da će ona takvo što učiniti, no kako je poslije objasnila, lakše će se snaći od kolegice koja uz djecu ima i kreditne obveze. Priča je to koja se ovih dana prepričava u vinkovačkom Unidalu i polako se širi. Potez ove mlade žene neki će nazvati ludošću, s druge pak strane čin ove Vinkovčanke rijedak je primjer humanosti i altruizma ne samo za Vinkovce nego i za cijelu Hrvatsku.

Nesebičnom odlukom vlastite interese pretpostavila je interesima drugih, žrtvujući se odricanjem od vlastitog radnog mjesta. Nada kako se prosocijalno ponašanje kod pojedinaca javlja kad su sve ostale moralne norme na rubu ponora, probuđena je ponovno u Vinkovcima.