PJEVAČ PRED SUDOM

Vijest o tužbi Hrvata protiv Dylana obilazi svijet

02.12.2013 u 13:48

Bionic
Reading

Američkog pjevača Boba Dylana francusko je pravosuđe optužilo za 'uvredu' i 'poticanje mržnje' protiv Hrvata zbog njegove izjave listu Rolling Stone u kojoj je Hrvate usporedio s nacistima, rekao je u ponedjeljak izvor iz pravosuđa, javile su agencije i mediji.

Pjevač je saslušan po tužbi Predstavničkog vijeća hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF) i 'optužen' prigodom njegova posjeta Parizu sredinom studenog gdje je održao nekoliko koncerata a francuska ministrica kulture Aurelie Filippetti mu dodijelila orden Legije časti. Dylan je saslušan

O slučaju će suditi 17. odjel pariškog suda specijaliziran za medije. Ako sud utvrdi da je kriv suočit će se s globom i uvjetnom kaznom, navodi Reuters.

Svjetski mediji su se raspisali o tužbi Hrvata koji žive u Francuskoj za rasizam protiv popularnog glazbenika Boba Dylana. Kako piše Guardian, francuski Hrvati su tužili Dylana zbog intervjua iz 2012. godine u kojem je pjevač povukao crtu između Hrvata i nacista kao što smo već izvještavali.

Guardian prenosi izjavu glavnog tajnika udruženja francuskih Hrvata Vlatka Marića koji je kazao da je pariški sud prihvatio tužbu i zatražio od Dylana da se pojavi na saslušanju. Marić je naveo da je sve što oni traže isprika. Kazao je i da nemaju ništa protiv Dylana ili magazina Rolling Stone, ali smatraju da je neprihvatljivo sve Hrvate izjednačavati s ratnim zločincima.

New York Daily News se čudi što je poznati borac za ljudska prava Bob Dylan zaradio tužbu za rasizam. Podsjećaju da je Dylan izjavu dao govoreći u kontekstu američke robovlasničke povijesti. Dylan je tada kazao da crnci znaju da ima bijelaca koji nisu željeli ukidanje ropstva te da bi, da se ti bijelci pitaju, i danas bili pod njihovom čizmom. 'Ako u vašim genima, korijenima, postoji neki robovlasnik ili pripadnik Ku-Klux-Klana, crni ljudi to mogu osjetiti' kazao je Dylan te dodao: 'Baš kao što Židovi mogu nanjušiti nacista ili Srbi nekog Hrvata.'

Navode kako su u Europi zakoni o slobodi govora mnogo striktniji nego u SAD-u i Dylan može biti tužen u Francuskoj iako nije njihov državljanin.

Na upit agencije AFP predstavnik tvrtke Sony-BMG Music France, Dylanovog izdavača, rekao je da 'ne zna ništa o tome'.