oko 1500 migranata

Vijeće ministara BiH uvelo zabranu kretanja ilegalnim migrantima

16.04.2020 u 12:35

Bionic
Reading

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je odlučilo zabraniti kretanje tom zemljom svim ilegalnim migrantima koji se sada tamo nalaze obrazlažući tu mjeru potrebom sprječavanja širenja epidemije izazvane koronavirusom

U priopćenju nakon sjednice Vijeća ministara, održane iza zatvorenih vrata, stoji kako je uvedena zabrana izlaska ilegalnih migranata iz prihvatnih centara u kojima sada borave, a policiji je istodobno dan nalog da sve one koje zatekne u drugim smještajnim objektima ili na otvorenom prostoru privede u te centre.

Odluka će biti na snazi sve dok u BiH postoji epidemija.

Postojeći zakoni u BiH predviđaju da svi ilegalni migranti koji uđu u tu zemlju imaju pravo slobodno se kretati sve dok se ne donese odluka o tome hoće li im se odobriti azil.

Najveća koncentracija ilegalnih migranata koji borave izvan prihvatnih centara je na području Unsko-sanske županije.

Procjena je lokalnih vlasti kako je u pitanju oko tisuću i pol takvih osoba pa je za njihov smještaj određen prostor sela Lipa, koje je od Bihaća udaljeno 25 kilometara u pravcu Bosanskog Petrovca.

Tamo je u četvrtak dovršena uspostava šatorskog naselja za kojega vlasti tvrde da je ispunjava standarde koje postavljaju međunarodne organizacije poput UNHCR-a ili Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je lokalnim medijima kako će policija migrate u taj kamp početi smještati od petka.