DISKRIMINACIJA ŽIDOVA I ROMA

Vijeće Europe: BiH mora hitno promijeniti Ustav

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.12.2009 09:31
  • Objavljeno 24.12.2009 u 09:22
Vijeće Europe

Vijeće Europe

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Parlamentarci Vijeća Europe vršili su u srijedu pritisak na Bosnu i Hecegovinu da uskladi svoj Ustav s Europskom konvencijom za ljudska prava

STRASBOURG - Turski izaslanik Mevuel Cavusoglu i finski Kimmo Sasi su u priopćenju tražili "brzu promjenu Ustava, prije izbora predviđenih za sljedeći listopad" u BiH.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu osudio je u utorak Bosnu i Hercegovinu za diskriminaciju jer pripadnicima manjina brani natjecanje na predsjedničkim te izborima za Dom naroda parlamenta BiH, a na temelju tužbe jednog Židova i jednog Roma.

Sudu u Strasborugu tužbu su podnijela dvojica državljana BiH, Jakob Finci židovske, te Dervo Sejdić, romske nacionalnosti, jer se kao pripadnici manjine ne mogu kandidirati na izborima.

Kao razlog neprihvaćanja njihove kandidature navedene su postojeće odredbe ustava i izbornog zakona BiH koje definiraju da za člana predsjedništva BiH mogu biti birani isključivo pripadnici triju konstitutivnih naroda, a slična odredba odnosi se i na Dom naroda parlamenta BiH u koji se bira isključivo po pet Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi