ovaj tjedan glasanje

Vijeće EU-a odobrilo popis 27 povjerenika nove Komisije

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 25.11.2019 11:44
  • Objavljeno 25.11.2019 u 11:44
Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Izvor: EPA / Autor: Patrick Seeger

Zemlje članice Europske unije potvrdile su u ponedjeljak popis od 27 članova nove Europske komisije, na kojem nema britanskog povjerenika, i time su stvorene pretpostavke da Europski parlament može u srijedu glasovati o novoj ekipi na čelu s Ursulom von der Leyen.

Sve zemlje članice, osim Velike Britanije, koja je ostala suzdržana, još su u petak na sastanku na veleposlaničkoj razini odobrile dokument s novim popisom povjerenika, koji je danas potvrđen na sastanku ministara za razvojnu poliitku.

Po Lisabonskom ugovoru svaka članica EU-a ima svoga povjerenika u Europskoj komisiji. Velika Britanija, kojoj je produljen ostanak u EU-u do kraja siječnja sljedeće godine, odbila je poslati kandidata za povjerenika, iako, dok je god članica ima sva prava i obveze koje proizlaze iz članstva. Komisija je, da bi izbjegla bilo kakve pravne poteškoće, pokrenula postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja prava EU-a.

Nova Komisija, bude li glasovanje u srijedu u Europskom parlamentu proteklo glatko, preuzet će dužnost 1. prosinca 2019. a mandat joj traje do 31. listopada 2024.

Nova Komisija na čelu s Ursulom von der Leyen imat će ukupno osam potpredsjednika, među kojima je troje izvršnih potpredsjednika. Jedna od potpredsjednica je i Hrvatica Dubravka Šuica, koja je zadužena za demografiju i demokraciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!