'ne zanimaju ih zakoni'

Vidović Krišto: Tko podupire Plenkovića automatski podupire korupciju

01.02.2023 u 14:39

Bionic
Reading

Predsjednica stranke Odlučnost i pravednost Karolina Vidović Krišto ustvrdila je u srijedu da 'svatko tko podupire Andreja Plenkovića, automatski podupire korupciju i razgradnju Hrvatske', koja je zbog zlouporaba vladajućih svedena na socijalni slučaj

„U Hrvatskoj postoje moćnici i njihovi interesi, a zakoni, pravila ili natječaji, te moćnike ne zanimaju. Za Plenkovića i njegove moćnike pravila postoje isključivo kao sredstvo za ostvarivanje osobnih gramzivosti, a na račun običnog čovjeka. Ove poruke su stvarni prikaz kako funkcionira sustav u Hrvatskoj", rekla je Vidović Krišto na konferenciji za novinare.

Ustvrdila je da se na identičan način donose odluke u većini područja u Hrvatskoj, od pravosuđa do znanosti.

Nemojmo imati iluzije da sudovi ili DORH drugačije postupaju nego Hrvatske šume”, ocijenila je.

Naglasila je da smo za te sramotne poruke doznali isključivo zahvaljujući Europskom tužiteljstvu, jer, da je po DORH-u, sve ove poruke bile bi sakrivene.

Drskost i koristoljublje vladajućih moćnika prešlo je sve granice, oni jednostavno sve prilagođavaju svojoj osobnoj koristi – bilo zapošljavanje, dodjelu javnih poslova ili sudske odluke. Svatko normalan se pita – kakve veze ima glasnogovornik vlade Marko Milić sa šefom državne tvrtke koja se bavi šumama? Ili kakve veze ima predsjednik Sabora Jandroković s prodajom drva pojedinim tvrtkama, upitala je.

Dodala je i da je potpuno jasno da se ovaj protuzakoniti pristup primjenjuje i u HEP-u, Hrvatskim vodama, Plinacro-u ili ministarstvima.

Takvim pristupom Plenkovićeva Vlada je deformirala gospodarstvo i tržište rada, jer je očito da je u Hrvatskoj i za najniže pripravničko radno mjesto potrebna intervencija iz Vlade.

"Hrvatska, koja ima sve predispozicije biti uspješna i bogata država, zbog lošeg vođenja i zlouporaba vladajućih struktura, svedena je na kolektivni socijalni slučaj”, smatra Vidović Krišto.

Osvrnula se i na Plenkovićevu izjavu da je tu prepisku imao i jedan drugi medij, ali je nije htio objaviti te zapitala kako Plenković zna zašto pojedini mediji ne objavljuju prepisku te kakav je to medij koji ovakvu sramotnu prepisku ne želi objaviti.

Po njoj, Plenković je jučer otvoreno priznao da kontrolira medije, a njegovo bahaćenje ima samo jedno uporište – blokirano pravosuđe. Da se ovaj slučaj i takva reakcija predsjednika Vlade dogodio u Austriji, Velikoj Britaniji ili Slovačkoj, Plenković ne bi jutro dočekao kao premijer, kao što bi automatski bila i otvorena istraga zbog zlouporabe položaja.

Plenkovićeve poteze zadnja dva tjedna ocijenila je u potpunosti protivnima interesima hrvatskih građana. Napomenula je i da je hrvatska javnost od najviših tijela državnih vlasti izložena sustavnoj i gruboj manipulaciji.

Osobe kao Krešimir Macan, izvjesni Pero Maldini ili profesor Dragan Bagić, nastupaju kao neovisni analitičari, ili akademski autoriteti, a u biti su vladini ovisnici, koji iz materijalnih ili drugih pobuda otvoreno manipuliraju i lažu hrvatsku javnost, ustvrdila je.