spas za sustav

Vidović Krišto traži od Plenkovića da razriješi ministra zdravstva

23.01.2024 u 13:50

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (OIP) uputila je u utorak zahtjev premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga traži da odmah razriješi dužnosti ministra zdravstva Vilija Beroša i u roku 14 dana oformi radnu grupu za spas hrvatskog zdravstva

Loše stanje u zdravstvu nije posljedica nedostatka novca već posljedica nezakonja i nereda koji vladaju hrvatskim zdravstvenim sustavom, u sustavu nema kontrole ni plana razvoja već postoje samo interesi uske skupine privilegiranih , kazala je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.

Jedna zagrebačka obitelj je za pregled magnetskom rezonancijom svoje malodobno dijete naručila u studenom 2023., a termin za pregled dobila u listopadu 2025., pacijenti na onkologiji u splitskoj sveučilišnoj bolnici izloženi su dramatično lošoj skrbi zbog odlaska liječnika. Istovremeno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) tvrtki Medikol u zadnjih deset godina isplatilo je 87 milijuna eura za PET/CT dijagnostiku za što se moglo kupiti 25 PET/CT uređaja, navela je Vidović Krišto.

Osim toga, dodala je, Upravno vijeće HZZO-a na čelu s Dragom Prgometom je u listopadu 2023. Radiochirurgiji Zagreb odobrio 18 milijuna eura za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca, dakle retrogradno. Kako je to moguće, tko kontrolira usluge koje daje Radiochirurgija, kako se uopće obračunavaju usluge koje plaća HZZO, prima li Prgomet honorare od njih, upitala je zastupnica ukazujući uz ostalo na povezanost čelnih ljudi te ustanove s vladajućim strukturama.

U zdravstvo idu ogromni novci koji cure na sve strane bez da postoji itko tko bi sprječavao zlouporabe i tko bi skrbio za uređen sustav, to je stvarni razlog lošeg stanja u zdravstvu, ustvrdila je Vidović Krišto. Poručila je da je Plenković zbog opisanog stanja u zdravstvu dužan trenutačno razriješiti ministra Beroša te oformiti radnu grupu, i to višestranačku, koja bi u roku od 14 dana dala prijedloge konkretnih rješenja za hitno spašavanje hrvatskog zdravstvenog sustava. Osim Plenkoviću, Vidović Krišto najavila je da će svoj dopis poslati svim vodećim zdravstvenim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj.