JOSIPOVIĆ DIRNUT U SRCE

'Vidite da možete objaviti registar branitelja'

06.09.2010 u 13:15

Bionic
Reading

Pitanje referenduma o Zakonu o radu je postalo veliko političko pitanje, rekao je predsjednik Ivo Josipović koji očekuje od Vlade, Sabora, pa i sindikata da ga što prije riješe. Također, pozvao je Vladu da, s obzirom na to da može uvesti reda u potpise za referendum, uvede reda i u registar branitelja

Predsjednik Ivo Josipović uoči sjednice saborskog Odbora za ustav rekao je da se izlaz iz gospodarske, ali i političke krize nastale zbog oko 800.000 potpisa skupljenih za referendum o Zakonu o radu može naći na način da se nitko ne osjeća poraženim:

'Može se naći izlaz iz ove situacije tako da se otvore prilike za razvoj gospodarstva, ali i da ostanu prava radnika. Ili prava radnika ili gospodarstvo nije alternativa, da je to moguće uskladiti, pokazuju razvijena društva', rekao je Josipović i stao u obranu sindikata koji, prema njegovim riječima - 'nikada nisu bili isključivi'.

ODGOVORNOST JE NA VLADI, SABORU, SINDIKATIMA, ALI I OPORBI

'Pitanje o kojem će se raspravljati na Odboru je političko pitanje jer redovitim djelovanjem sustava ne možemo naći rješenje. Sindikati su pokazali svoju snagu skupljanjem impresivnog broja potpisa i bilo bi pogrešno to podcijeniti', poručio je Josipović i podsjetio članove Odbora da moraju uvažavati ono što su građani poručili bez obzira na brojne pogreške.

'Bilo je pogrešaka, ali bez obzira na loše uvezene papire s potpisima, brojem umrlih građana i slično, neupitno je što je dominantna volja građana jer, kad sve ogolite, morate priznati da je to koliko je ljudi stavilo svoj potpis za referendum impresivan broj', naglašava Josipović i dodaje da i oporba, kao i Vlada, Sabor i sindikati, ima svoj udio odgovornosti u rješavanju ove krize jer je kriza 'dovoljno duboka'.

Na pitanje misli li da je u cijeloj situaciji Vlada postupila kukavički, Josipović nije htio odgovoriti.

JOSIPOVIĆ 'DIRNUT U SRCE'

Na pitanje o tome kako je Vlada mogla u kratkom roku detaljno analizirati popis od oko 800.000 potpisa za referendum, a ne može ispraviti popis birača i registar branitelja te ih objaviti, Josipović je rekao:

'Sad ste me dirnuli u srce! O tome već dugo govorim i ovime se pokazalo da je moguće provesti efikasnu kontrolu popisa i da se registar branitelja i popis birača mogu objaviti. Država je sada dokazala da to može!

'NE TREBA SE BOJATI MMF-A'

Na pitanje o mogućem povratku MMF-a u Hrvatsku, Josipović kaže da je to stvar računice i izvršavanja obveza koje bi došle uz njihov aranžman: 'Ne bi to trebalo isključiti, treba procijeniti bismo li mogli izvršiti njihove obaveze, ali ne treba se bojati MMF-a.'

'HRVATSKA NIJE FRANCUSKA'

Josipović je komentirao i prosvjed protiv Roma u Zemuniku irekao da Hrvatska zasigurno nije poput Francuske koja je nedavnoorganizirala protjerivanje Roma iz zemlje i rekao da 'za to nemapravnih, povijesnih ni moralnih razloga'.

'Hrvatska ima program zaštite romske manjine, Romi imaju i zastupnika u Saboru i ima ekscesa, ali oni nisu rasistički nego su rezultat objektivnih problema. U svakom slučaju, Romi u Hrvatskoj ne smiju biti u lošijem položaju od drugih', naglašava Josipović.