MEĐUNARODNI DAN ROMA

'Vidimo se na Đurđevdan kad se opustimo uz Đelem, đelem!'

08.04.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Međunarodni dan Roma svečano je obilježen u Zagrebu, u Staroj gradskoj vijećnici. Romi su danas najveća europska i manjina s oko deset milijuna pripadnika, sačinjavaju nešto više od pet posto europskog stanovništva i uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi gotovo 17.000 Roma, a najviše ih je u Međimurskoj županiji - više od 5.000. Zoltan Balaž-Piri, predsjednik Koordinacije vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba, naglasio je kako je ovaj dan prilika da se iskaže solidarnost i potpora najvećoj nacionalnoj manjini u Europi.

'Svakako nije jedini dan kada to trebamo činiti i sjetiti se romske nacionalne manjine, jer briga o njegovanju kulture, jezika i običaja Roma, određuje stupanj tolerancije i demokracije jednog društva. Jasno, kao i ista takva briga prema svim drugim nacionalnim manjinama.'

Domaćin svečanosti, predsjednik vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba Nedžatin Kamberovski zahvalio se gradu na potpori i na donesenom akcijskom planu za Rome, kao i na stipendiji za srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje. 'Mi možemo, samo nam treba dati priliku', započeo je.

'Mi Romi znamo biti sretni malim, jer mi hoćemo, znamo i možemo, samo nam se treba pružiti prilika da sve to realiziramo. Veliko mi je zadovoljstvo kad dobijemo pohvale od Gardskog ureda za financije, kako je Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba uredno predalo financijska kao i sva druga izvješća, što našim prethodnicima nije pošlo za rukom', rekao je Kamberovski.

U ime predsjednika Republike Ive Josipovića, prisutne je pozdravila njegova izaslanica Danica Juričić Spasović te prenijela njegovu poruku da za Rome treba učiniti više.

Zamijetio je da su i dalje nepravedne žrtve stigmatizacije u društvu, i da se posebno treba osvrnuti i brinuti o mlađima: 'Dakle, onim najmanjima, koji su najosjetljiviji na takve stigmatizacije i omogućiti im školovanje.'

Predsjednik gradske Skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor čestitao je Romima njihov dan te istaknuo na što je iznimno ponosan.

'Akcijski plan 2013. - 2020. koji smo usvojili za uključenje Roma u zajednicu. I na to da je Gradska skupština pokrovitelj ovog današnjeg događanja, a i svakog drugog koji od nas budete kao Udruga i kao Vijeće tražili', kazao je Kosor.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić primio je posebnu zahvalnicu Vijeća za sve što je učinio za romsku nacionalnu manjinu u Zagrebu. On im se u svom stilu zahvalio.

'Puno, puno pozdravljam i vidimo se na Đurđevdanu početkom rujna na janjetini uz Savu, kada se malo opustimo onako uz 'Đelem, đelem'. Hvala vam i živjeli', poručio je Bandić.

Svjetski dan Roma - 8. travnja, obilježava se od 1971. godine, kada je toga datuma u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. Tada su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.