BIVŠI RATNI IZVJESTITELJ

[VIDEO] Zbog špijunaže u korist NATO-a uhićen glasnogovornik ruske svemirske agencije

08.07.2020 u 09:43

Bionic
Reading

Glasnogovornik ruske svemirske agencije Roskosmos (RAKA) Ivan Safronov uhićen je u utorak zbog izdaje, priopćila je odmah nakon uhićenja ta agencija, ne precizirajući razlog uhićenja

Agencija je tek ukratko priopćila da je Safronov uhićen iz razloga što nemaju nikakve veze s poslom koji je obavljao u Roskosmosu. Ruska Savezna sigurnosna služba (FSB) je pak priopćila da je Safronov uhićen zbog špijunaže u korist zemalja članica NATO-a.

Prema FSB-u, Safronov je prikupljao i prosljeđivao povjerljive informacije o vojno-tehničkoj suradnji, obrani i sigurnosti Ruske Federacije. Roskosmos je naveo da je uključen u istragu zbog svojih saznanja o Safronovu.

Uhićeni glasnogovornik bio je dugogodišnji ratni izvjestitelj za visokotiražne ruske listove Komersant i Vedomosti, a u Roskosmos je došao sredinom svibnja kao savjetnik za medije generalnog direktora agencije Dmitrija Rogozina.

Pritvor za savjetnika generalnog direktora Roscosmosa, Ivana Safronova - operativni video Izvor: Društvene mreže / Autor: RT

Prošle je pak godine bio na obavijesnom razgovoru u FSB-u zbog koautorstva teksta objavljenog u Komersantu, a koji je govorio o detaljima ruske isporuke borbenih aviona tipa Su-35 Egiptu. Riječ je naime o informaciji koju je rusko ministarstvo obrane označilo kao državnu tajnu.

Ukoliko ga osude, mogao bi se suočiti s 20-godišnjim zatvorom, ističe BBC.

Roskosmos, koji je osnovan prije 28 godina, ključno je tijelo u novoorganiziranom ruskom svemirskom programu. Zapošljava svega nekoliko stotina djelatnika te je naslijedilo neka postrojenja i institute nekadašnje sovjetske svemirske agencije, u kojoj je radilo oko dva milijuna ljudi.

FSB sumnjiči Ivana Safronova da radi za NATO-ve službe Izvor: Društvene mreže / Autor: Radio Sloboda. Novosti

Zahvaljujući iskustvu svojih djelatnika i upravitelja svemirskog programa, agencija je vrlo brzo zadobila autoritet u zemlji i inozemstvu, a ima ovlast nad 350 tvrtki u zrakoplovnoj industriji.