TEHNIČKI PROBLEMI

Zakazalo prvo lansiranje na kozmodromu Vostočni, pred Putinovim očima

27.04.2016 u 12:44

Bionic
Reading

Lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a, prvog uopće laniranja s novog kozmodroma Vostočni na krajnjem istoku Rusije, odgođeno je u srijedu ujutro po mjesnom vremenu za 24 sata, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos

'Došlo je do automatske obustave lansiranja', kazao je direktor agencije Igor Komarov, pojašnjavajući da se aktivirao 'automatiziran sustav kontrole'. Automatska naredba za obustavom lansiranja pokrenuta je dvije i pol minute prije zakazanog vremena, dodao je Komarov.

Novi pokušaj lansiranja Sojuza koji bi u orbitu trebao ponijeti tri satelita predviđen je za četvrtak.

"Postoje svi razlozi za vjerovati da ćemo u roku od 24 sata ispraviti tehničku pogrešku", rekao je Komarov. Lansiranju je trebao nazočiti i predsjednik Vladimir Putin, potvrdio je njegov glasnogovornik Dimitrij Peskov.

"Putin je prvo stigao u Blagovečensk, a potom se uputio u Vostočni kako bi nazočio lansiranju. Predsjednik je odlučio ostati na kozmodromu sve dok se ne bude jasno znalo da li će uslijediti novi pokušaj za 24 sata", rekao je Peskov.

Izgradnja kozmodroma stajala je između četiri i 5,3 milijarde eura. Njime će Rusija smanjiti ovisnost o kozmodromu Bajkonur u Kazahstanu.