nesvakidašnji potez

Video u kojem Boris Johnson recitira Ilijadu na starogrčkom zapalio mreže, a negativnu ocjenu dao mu je i jedan hrvatski političar

25.12.2019 u 23:21

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson osebujan je lik, od fizičkog izgleda kojim dominira 'nepočešljana' kosa do ponašanja zbog kojeg je često predmet žestokih rasprava na društvenim mrežama

No, baš kad su i obožavatelji i kritičari mislili da su vidjeli sve njegove strane, jedan je stari video ponovno uzburkao duhove i izazvao niz komentara i reakcija.

Riječ je o videu starom više od šest godina, kada je, sredinom rujna 2013., kao tadašnji gradonačelnik Londona Johnson gostovao u australskom Melbourneu u emisiji ABC-a Velike ideje i tamo, više od dvije minute, uživo pred publikom recitirao stihove iz Homerovog epa Ilijada - na starogrčkom.

Johnson svoje klasično obrazovanje i ljubav prema starogrčkom često ističe, pa to nije nepoznanica, no ovaj je video opet zapalio društvene mreže čiji su se korisnici raspravljali o tome čini li ga znanje izumrlog jezika boljim ili lošijim političarem, znači li to da je inteligentan ili samo da ima dobro pamćenje, a mnogi su postavljali pitanje koliko je uopće teško naučiti stihove napamet ako postoji volja za to.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Gary Dumpleton

Video je, kao provokaciju opozicijskim laburistima, objavio najzloglasniji internetski trol iz Velike Britanije Robert Ambridge, koji se na twitteru pojavljuje pod pseudonimom Old Holborn, a poznat je po objavljivanju mnogih uvredljivih tweetova zbog kojih je dobivao i prijetnje smrću.

On je video objavio s porukom kojom je izazivao oporbene laburiste: Boris recitira Ilijadu napamet. Na starogrčkom. Laburisti, vi ste na potezu.

U 24 sata tisuće ljudi komentiralo je tu objavu, od onih koji hvale premijerovo znanje, do onih koji se pitaju zašto bi to znanje Johnsona činilo boljim političarem i čemu takav izazov laburistima.

Bilo je i onih koji su zajedljivo komentirali kako oni koji sad veličaju Johnsona i njegovu sposobnost pamćenja obično nisu baš oduševljeni kad čuju djecu da recitiraju Kuran napamet.

Jedan je twitteraš iz Grčke ustvrdio da to što britanski premijer govori nema veze ni sa čime, no njemu su pak odgovorili drugi twitteraši koji tvrde da su stručnjaci, a koji pak smatraju da Johnson ispravno govori, ali da je problem u naglasku i izgovoru koji ima kao izvorni govornik engleskog jezika.

U komentiranje se uključio i saborski zastupnik Bojan Glavašević, po struci lingvist koji je prije fakulteta završio Privatnu klasičnu gimnaziju. Njegova ocjena nastupa britanskog premijera također je bila loša: Izgovor mu je jednako užasan kao i socijalna politika, uopće ne razlikuje duge i kratke vokale, a heksametar mu je kriminalan. Vidim nije se vježbalo.

>>> Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Nenad Bjelica, Massimo, braća Sinković, Gordan Jandroković…