ZRAČNI ZAPOVJEDNI PUNKT

[VIDEO] Rusi moderniziraju avione sudnjeg dana, iz kojih se zapovijeda vojskom u slučaju nuklearnog rata

05.06.2019 u 23:04

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane najavilo je početkom tjedna modernizaciju zrakoplova Iljušin Il-80 i Il-82, a koji služe kao zračna zapovjedna središta za članove ruskog glavnog stožera i najužeg predsjednikovog kabineta u slučaju nuklearnog rata

Kako piše portal Russian Beyond the Headlines, ruska znanstveno-proizvodna tvrtka Polet modernizira sustav za vezu i upravljanje, a prema navodima Alekseja Krivoručka, zamjenika ministra obrane, konstruktorski dijelovi modernizacije već su napravljeni.

Krivoručko je dodao kako će se tijekom modernizacije isključivo promijeniti elektronika, nakon čega će se ruskim Zračno-svemirskim snagama isporučiti druga generacija zračnih zapovjednih punktova koji se još nazivaju 'zrakoplovima sudnjeg dana'. Najavljena je i treća generacija Il-80 temeljena na bazi zrakoplova Il-96-400.

Zrakoplov Il-80 konstruiran je na bazi putničkog aviona Il-86 te je predviđen za upravljanje postrojbama iz zraka u uvjetima nuklearnog rata, što je identična uloga koju ima američki avion Boeing E-4B.

Iljušin Il-80 Izvor: Creative Commons / Autor: N. N.

Avion tipa Il-80 nema vanjske prozore, osim onih u kokpitu, kako bi se zaštitio od nuklearne eksplozije i nuklearnog elektromagnetskog pulsa. Za razliku od standardnog zrakoplova Il-86, vojna verzija ima dva električna generatora, a letjelica je opremljena naprednom satelitskom komunikacijskom opremom, kao i sustavom za komunikaciju s podmornicama naoružanim balističkim projektilima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Pravda Report

Ruske Zračno-svemirske snage imaju četiri primjerka tog zrakoplova, obojena u boje ruskog nacionalnog avioprijevoznika Aeroflot i stacionirana u bazi Čkalovski nedaleko od Moskve, a vrlo rijetko mogu se vidjeti u pogonu, osim za potrebe aeromitinga.