'jedna od najtežih akcija'

[VIDEO] Poljaci isplovili po orkanskoj buri i valovima od četiri metra: Pogledajte snimku spašavanja

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 10.10.2021 09:20
  • Objavljeno 10.10.2021 u 09:20
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Morski.hr

Sedmero Poljaka sinoć je po orkanskoj buri i visokim valovima spasila posada Lučke kapetanije Šibenik. Visoki valovi i jak vjetar, odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadrana.

Posada katamarana krenula je sinoć po jakoj buri iz Visa za Pirovac. U visini Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići za Opat, otok u Kornatima.

'Ovo je sinoć sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina', rekao je za Morski.hr zapovjednik m/b Šibenik Saša Jurat i ispričao što se dogodilo.

Ni glavno jedro nije bilo u finkciji, već samo genova, a sve se događalo 7 Nm jugozapadno od otoka Žirja.

Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku bili 3 do 4 metra visoki, a bilo je i vjetra 6-7 bofora.

Dva puta je pokušao upaliti neispravan motor, ali se palio alarm, vjerojatno zbog neispravnog hlađenja motora. Nije bilo druge i posada je s te pozicije uputila poziv za pogibelj: „Mayday, mayday, mayday!“.

Spašavanje katamarana kod Visa

Izvor: Društvene mreže / Autor: Morski.hr

'Na plovilu je bilo 7 osoba poljske nacionalnosti i u 19.04 sati došla je obavijest o brodici u pogibelji. Pet minuta nakon pziva, isplovio je brod Šibenik prema poziciji unesrećenih. Pronađeni su u 21.00 sat i 20 minuta smo ih pokušali uhvatiti, te nam je to napokon i uspjelo, pa smo ih oko 21.30 sati uhvatili u tegalj prema marini Piškera na Kornatima, gdje smo ih uspješno i privezali', priča Jurat i naglašava da su svi članovi posade katamarana dobro, ali uz psihičke traume koje je događaj ostavio na poljskoj posadi.

Brod će uz pomoć charter kompanije i Lučke kapetanije biti prepraćen na kopno, jer je zadobio manje ogrebotine, ali srećom bez većih oštećenja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!