zaboravljena olupina

[VIDEO] Pogledajte kakvu je grdosiju suosnivač Microsofta pronašao na dnu Koraljnog mora

06.03.2018 u 22:30

Bionic
Reading

Suosnivač Microsofta Paul Allen predvodio je ekipu istraživača koji su u nedjelju na dnu Koraljnog mora pronašli olupinu američkog nosača aviona USS Lexington, koji su Amerikanci potopili u svibnju 1942. kako ne bi pao u ruke Japancima

Kako javljaju američki mediji, olupina je pronađena nekih 800 kilometara istočno od australske obale na dubini od 3000 metara, a istraživači su otkriće snimili posebnim kamerama, nakon čega su objavili videozapis koji pokazuje kako su nosač te nekoliko zrakoplova poprilično dobro očuvani iako se nalaze na dnu mora već 76 godina.  

Štoviše, na jednom od zrakoplova još uvijek je vidljiva oznaka eskadrile mornaričkih zrakoplova koja prikazuje mačka Felixa, kao i četiri minijaturne japanske zastavice koje upućuju kako je pilot tog zrakoplova oborio četiri protivnička zrakoplova.

Suosnivaču Microsofta Paulu Allenu ovo nije prvo otkriće jer je njegova istraživačka ekipa dosad otkrila nekoliko olupina američkih ratnih brodova, među kojima je teška krstarica USS Indianapolis, koju su 1945. godine u akvatoriju Filipinskog mora potopila japanska torpeda.

USS Lexington (CV-2) bio je treći američki nosač zrakoplova u sastavu američke ratne mornarice i četvrti od pet brodova u sastavu američke ratne mornarice koji nosi ime Lexington.

Nosač je služio u ratnoj mornarici od 1928. do 1942. godine kao prvi brod u klasi nosača Lexington, a ta je klasa nosača dizajnirana prenamjenom teških krstarica.

Uz ne baš jak oklop debljine od 50 do 178 milimetara, taj je nosač bio naoružan s osam topova kalibra 203 mm smještenih u dvocijevne kupole te s po dva topa istog kalibra ispred i iza zapovjednog otoka.

Brod je 8. svibnja 1942. godine teško oštećen u pomorskoj bitki s japanskom ratnom mornaricom u Koraljnom moru. Kako je u borbama teško oštećen, Amerikanci su ga sami potopili kako brod i 35 mornaričkih zrakoplova ne bi pali u ruke Japancima.

  • +8
Nosač aviona USS Lexington Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

USS Lexington je bio među prvim nosačima aviona koji su u povijesti sudjelovali u pomorskim bitkama, a u borbama u Koraljnom moru teško su ga oštetili japanski zrakoplovi.