BOJNO POLJE RODNIH PRAVA

Zašto na najvećem nosaču zrakoplova s 2600 članova posade nema nijednog pisoara?

29.07.2017 u 20:17

Bionic
Reading

Novi američki nosač aviona USS Gerald R. Ford na atomski pogon najveći je na svijetu i može bez tankiranja ploviti 20 godina. Na njemu nema nijednog pisoara, niti odvojenih muških i ženskih sanitarnih prostorija, premda će na grdosiji ploviti i žene. Ideja rodne neutralnosti time stiže i u nekada muški svijet ratnih igara

'Brod je doista tehnološko čudo', izjavio je admiral Jonathan Greenert prilikom predaje supernosača aviona USS Gerald R. Ford američkoj mornarici 22. srpnja.

'Zbog njega će neprijatelji Amerike drhtati od straha', poručio je Donald Trump prigodom svečanog čina predaje vojne grdosije dugačke 337 metara i istisnine 100.000 tona, kojom upravlja više od 2600 članova posade. Za nju su američki porezni obveznici izdvojili 12,8 milijardi dolara, ne računajući 4,7 milijardi potrošenih za istraživanja i razvoj novih tehnologija primijenjenih u konstrukciji broda. Nakon dodatnih opsežnih testiranja u punom će pogonu biti 2020. godine.

Zbog atomskog pogona USS Ford (naziv je dobio po 38. predsjedniku SAD-a) može ploviti punih 20 godina bez tankiranja. Mnogo brže i u većem broju s njega može poletjeti više letjelica nego s bilo kojeg nosača aviona u povijesti. Opremljen je najsuvremenijim brodskim sustavima i tehnologijama, uključujući elektromagnetske sustave za pokretanje zrakoplova i dronova, pa nije čudo to što je za njegovo upravljanje i korištenje potrebna posebno educirana i visokotrenirana posada.

Među svim tim čudima i novostima spomenut je i znakovit detalj: na brodu nema nijednog jedinog pisoara. Nema ni odvojenih muških i ženskih toaleta, iako bi žena - ako je računati prema 18 posto, koliko ih je u mornarici - i na ovom nosaču trebao biti otprilike toliki postotak, a među posadom se nađe i transrodnih osoba. Postoje samo rodno neutralne prostorije za obavljanje nužde.

Ideja rodne neutralnosti time je stigla u nekada dominantno muški svijet ratnih igara. Konstruiranje broda započelo je 2009., kada priča o takvoj vrsti dokazivanja rodne ravnopravnosti još nije bila aktualna, pa su dizajneri USS Forda, uz priče o praktičnom rješenju, anticipirali današnje raspoloženje, postavši dio 'antidiskriminacijske bitke u kojoj su sanitarne prostorije u doglednoj budućnosti bojno polje u borbi oko spolova i seksualnosti', piše Jeannie Suk Gersen u New Yorkeru.

  • +7
Novi američki nosač aviona USS Gerald R. Ford Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na tom bojnom polju svaka američka država i gradska vlast donosi svoj zakon kojim uređuje kako će ili hoće li zaštititi rodna prava, što uključuje korištenje rodno neutralnih WC-a. Južna Dakota je u veljači 2016. donijela zakon po kojemu transrodni učenici i tinejdžeri u školama smiju koristiti samo zahode i svlačionice primjerene njihovim 'kromosomima i anatomiji' stečenima rođenjem. U Indiani je predložen zakon prema kojemu zbog ulijetanja u zahod predviđen za korištenje suprotnog biološkog spola možete završiti do godine u zatvoru i platiti do 5000 novčane kazne. Sličan je zakon predložen, ali ipak nije prošao u nekim drugim saveznim državama, čime se željelo onemogućiti transrodnim osobama pristup toaletima shodno njihovu rodnom identitetu. Općenito, protivnici uniseks sanitarnih prostorija najviše se boje seksualnog nasilja koje bi se u novim okolnostima moglo znatno pojačati.

TROŠKOVI & POREMEĆAJ

Trump protiv transrodnih osoba u vojsci

Poput bombe prasnula je ove srijede odluka Donalda Trumpa da se transrodnim osobama zabranjuje služenje u vojsci 'u bilo kojem svojstvu', navodeći kao razlog goleme medicinske troškove i poremećaje u vojsci koje nazočnost takvih osoba može izazvati'. Što onda učiniti sa 6.630 transrodnih osoba koliko se računa da već služe u različitim rodovima vojske, pa i u mornarici? Trumpovu primjedbu o medicinskim troškovima, Mara Keisling, izvršna direktorica Nacionalnog centra za transrodnu ravnopravnost komentira: -Pentagon ih procjenjuje na 2 do 8 milijuna, a svaki vikend na predsjednikovu privatnom posjedu Mar-a-Lagu stoji nas dva milijuna. Slijede i usporedbe: uklanjanje neiskorištene vojne baze u Afganistanu u koju je ulupano 25 milijuna dolara stajat će 5 milijuna, a nedovršen i napušten zatvor u Iraku stajao je 40 milijuna i vlada izjavljuje da nema planova za njegov dovršetak i stavljanje u funkciju. Na ulicama američkih gradova opet se protestira.

Ali zato su u školama nekih drugih sredina, poput Seattlea, na vratima sanitarnih prostorija svečano skinute stare i zakucane nove ploče sa znakom uniseks zahoda. Istoga dana kada je u pogon svečano stavljen USS Ford, guverner New Jerseyja, republikanac Chris Christie, svečano je potpisao zakon kojim se školama izričito brani prisiljavanje transrodnih učenika na korištenje sanitarnih prostorija i svlačionica koje ne odgovaraju njihovu rodnom identitetu, a takvim se učenicima također mora obraćati imenom i zamjenicom koju oni odaberu, bez obzira je li došlo do zakonske promjene imena.

'Ne zaštitimo li tu manjinu, učenici će smatrati da je OK zlostavljati i druge vršnjake koji se smatraju različitim', komentira članica Skupštine Marlene Caride.

Zbog tih simboličnih gesta kojima se podržava pravo na raznolikost i toleranciju u škotskom gradiću Crieffu prvi su uniseks zahodi uvedeni u škole prije dvije godine, a gradsko vijeće Glasgowa prošlog ožujka donijelo je odluku o ukidanju pločica s natpisima 'djevojčice' i 'dječaci' u svim javnim školskim ustanovama. U svim javnim zgradama u kanadskom Vancouveru otprije dvije godine sanitarne su prostorije sverodne. U zadnje tri godine počinju se množiti i u različitim dijelovima Kine, a u Pekingu ih je na više od 30 lokacija. Japanska ih vlada namjerava uvesti u većini zgrada namijenjenih Olimpijskim igrama 2020. itd.

U londonskoj podzemnoj željeznici ovih dana ukida se uglađeno obraćanje putem razglasa s 'dame i gospodo' i uvodi rodno neutralno 'pozdrav svima' ili, kao u našim tramvajima, 'poštovani putnici'. 'Time želimo pokazati raznolikost Londona u kojemu su svi dobrodošli', kaže član uprave londonskog metroa Mark Evers.

Nakon Islanda, Finske i Norveške, Švedska je po rodnoj ravnopravnosti četvrta zemlja u svijetu, a o odgoju i obrazovanju malih Šveđana, od vrtića naviše, godinama se piše u svijetu. Otprije dvije godine u švedske je rječnike i službeno uvedena neutralna zamjenica hen, kojom se zamjenjuju han (on) i hon (ona). U vrtićima i školskim ustanovama nastavno se osoblje trenira da umjesto 'djevojčica' i 'dječaka' ili 'djevojaka' i 'mladića' koriste neutralne riječi, poput ljudi, djeca, ljudsko biće ili prijatelj. U vrtiću nema igračaka za 'nju' i 'njega', nema podjele na barbike i bioničke robote. U dječjoj modi nema podjele na roza i plavi sektor. Takva odgojna politika rezultira djecom koja lakše komuniciraju sa sebi različitima, od boje kože i drukčijeg kulturološkog kruga do hendikepiranih, pokazuje istraživanje Sveučilišta Uppsala objavljeno u Magazinu za eksperimentalnu dječju psihologiju.

Na nekim se britanskim i američkim sveučilištima od studenata traži korištenje rodno neutralnih riječi i pojmova pa će student Yalea, primjerice, zaraditi negativne bodove ako 'bratstvo' ili 'sestrinstvo' ne zamijeni sa 'srodstvo' ili 'solidarnost'. Fincima je pak problem čime zamijeniti isänmaa (očevinu, djedovinu) i äidinkieli (materinji jezik), jer za to nemaju rodno neutralnu inačicu.

Od naredne školske godine u Velikoj Britaniji barem 120 osnovnih i srednjih javnih škola uvodi obvezne uniseks uniforme. Uostalom, i u modi svako malo iskrsnu uniseks trendovi, ali je lanac H&M proljetos više no do sada olabavio ideju rodno specifične odjeće i marketinga, a čak i luksuzni brendovi poput Guccija i Burberryja prestaju oštro dijeliti ženske od muških kolekcija. Prva lasta ne čini proljeće, ali neki sam dan u središtu Zagreba vidjela mladića u suknjici od vojničkog platna.

No zašto se oko javnih toaleta u razvijenom svijetu vodi tako žestoka ideološka bitka? U 19. i 20. stoljeću sanitarne su prostorije u Europi i Americi bile odvojene prema spolu, rasi, klasi i religiji. Toalet se u međuvremenu oslobodio svih ograničenja osim onog vezanog uz muški i ženski nedodirljivi teritorij, pa sociologinja Jeannie Suk Gersen u New Yorkeru zaključuje kako se 'ukidanje razdvojenog javnog toaleta kao jedine svakodnevne društvene institucije u kojoj je odjeljivanje po spolu norma doživljava kao posljednji pucanj u ratu oko rodnosti'.