drugačija proslava

[VIDEO] Pogledajte božićnu čestitku predsjednika Milanovića: Ovaj Božić stavlja nas pred ispit odgovornosti i solidarnosti

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 24.12.2020 10:15
  • Objavljeno 24.12.2020 u 10:15
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je božićnu čestitku građankama i građanima Republike Hrvatske

Čestitku predsjednika Zorana Milanovića objavljujemo u cijelosti:

Drage sugrađanke i sugrađani,

pred nama je Božić, najradosniji kršćanski blagdan koji ima poseban značaj za sve vjernike u našoj domovini.

Najveće vrednote Božića - ljubav prema bližnjemu i vjeru u pobjedu dobroga - ove ćemo godine slaviti drukčije nego što smo navikli. U našoj novijoj povijesti, nažalost, bilo je teških vremena kada božićne blagdane nismo mogli slaviti i obilježavati dostojno i tradicionalno.

Ali, danas smo suočeni s posve novim, nikad doživljenim okolnostima koje nas sve stavljaju pred ispit odgovornosti i solidarnosti.

Ispit odgovornosti za zdravlje naših obitelji, prijatelja, suradnika, ali i vlastito.

Ispit solidarnosti prema našem cijelom društvu, a prije svega prema ljudima koji se već mjesecima nesebično izlažu u borbi za živote i zdravlje ljudi diljem Hrvatske, u borbi zaustavljanja pandemije koronavirusa.

Božić je praznik obitelji, zajedništva i brige za bližnje. Briga za bližnje, pogotovo za starije, nemoćne, bolesne članove naših obitelji nikada nije bila važnija nego što je danas.

Zaštitimo naše majke i očeve, naše bake i djedove, naše babe i didove, naše none i noniće. Pokažimo u ovim blagdanskim vremenima svu svoju odgovornost i brigu prema ljudima koji su se za nas brinuli cijeli život.

Božić je isto tako vrijeme dobrote i solidarnosti, praznik koji nas upućuje na toleranciju različitosti, razumijevanje i uzajamno poštivanje. U teškim vremenima kao što je ovo u kojem danas živimo, svi smo jednako izloženi i zato moramo misliti i na dobrobit onih koje ne poznajemo.

Kulturu srca za bližnjega i osjećaj ljudske odgovornosti za svakoga pretočimo u naše ponašanje tijekom ovih blagdana.

Ovi blagdani neka nas još snažnije potaknu u zalaganju za opće ljudske vrijednosti. Vrijednosti koje su prijeko potrebne svakom uređenom društvu. Uvažimo različita razmišljanja kao doprinos izlasku iz ove situacije, a ne kao problem.

I ne zaboravimo drukčije od nas, slabije, one koji su zapostavljeni ili isključeni.

Pozivam sve one koji odlučuju da u duhu božićne poruke saslušaju potrebe naših građanki i građana koje je ova kriza dovela u situaciju nejednakosti.

Svim kršćanskih vjernicama i vjernicima želim sretan Božić. A svima u Hrvatskoj želim radosne blagdane. Provedite ih u miru, u krugu obitelji i sa svojim najmilijima.

Sretan vam Božić i sretna Nova godina. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!