CALIDUS B-250

[VIDEO] Ovo je prvi borbeni avion arapskog porijekla, evo i njegovih karakteristika

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 04.12.2019 14:41
  • Objavljeno 04.12.2019 u 14:41
Calidus B-250

Calidus B-250

Izvor: Creative Commons / Autor: Mztourist

Tijekom nedavno održane zrakoplovne izložbe Dubai Airshow 2019., ratno zrakoplovstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata naručilo je 24 primjerka lakog jurišnog zrakoplova tipa Calidus B-250 domaće proizvodnje. Riječ je o prvom borbenom avionu arapskog porijekla koji je svoju premijeru imao dvije godine ranije na istoj zrakoplovnoj priredbi

Ugovor o kupnji dviju eskadrila B-250 vrijedan je 620 milijuna dolara, a riječ je o prvom avionu u kategoriji lakih višenamjenskih borbenih letjelica koji je u potpunosti izrađen od kompozitnih materijala, čime mu je smanjena masa, povećan životni vijek te olakšano održavanje. Uz to, ugljična vlakna upotrijebljena u proizvodnji znatno su utjecala na cijenu i troškove korištenja.

U konstruiranju letjelice emiratske tvrtke Calidus sudjelovali su brazilski Novaer i američki Rockwell Colllins, a njegov dizajn potpisuje Joseph Kovacs, brazilski inženjer koji je konstruirao i uspješan brazilski školski avion Embraer EMB 312 Tucano te laki jurišni avion Embraer EMB 314 Super Tucano.

Novi emiratski laki višenamjenski borbeni zrakoplov namijenjen je za protupobunjeničku borbu, blisku zračnu podršku, izviđanje i obavljanje napredne obuke. Dvosjed ima izbaciva sjedišta, a pogonjen je turboelisnim motorima Pratt & Whitney s 1600 konjskih snaga.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Chris Janssens

Calidusov B-250 ima maksimalni dolet od 4445 kilometara i plafon leta nešto veći od devet kilometara, dok mu krstareća brzina iznosi 557 kilometara na sat. Avion se može naoružati s dvije rakete zrak-zrak tipa AIM-9 i četiri laserski vođene bombe GBU-58, a cijena sata naleta iznosi mu 1200 dolara. Za naprednu avioniku zaslužna je već spomenuta tvrtka Rockwell Collins.

Riječ je o prvom borbenom avionu arapske proizvodnje nakon što su Saudijska Arabija i Ukrajina prije tri godine predstavile modificiranu verziju transportnog zrakoplova Antonov/Taqnia An-132, konstruiranog isključivo za potrebe saudijske vojske koja je naručila šest primjeraka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!