AMBICIOZNA MODERNIZACIJA

[VIDEO] Srpski avioni za obuku postaju lovci bombarderi

06.05.2019 u 21:16

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane Srbije najavilo je ovih dana kako će modernizirati jurišni zrakoplov tipa J-22 Orao, osobito dvosjedne verzije za obuku, te će ih pretvoriti u lovce bombardere

Kako piše ugledni portal za zrakoplovstvo Tango Six, modernizaciju jurišnog zrakoplova najavio je pomoćnik ministra obrane Srbije Nenad Miloradović, pojasnivši kako će jurišnici biti modernizirani u dvije faze, od kojih se prva već odvija, dok je druga započela.

Prema Miloradoviću, prva faza podrazumijeva ugradnju napadno-navigacijskog sustava, a izmjene će doživjeti i kabine dvosjednih Orlova, čija je modernizacija prioritet.

Dosadašnji dvosjedni Orlovi, naime, prestaju biti dvosjedi za obuku te postaju lovci bombarderi u kojima će se na zadnjem sjedištu doskora nalaziti operateri oružnog sustava, tzv. WSO (Weapon System Officer), koji će se pored naoružanja baviti navigacijom.

Srpski doministar obrane pojasnio je kako će časnici za naoružanje imati zadaću navoditi pilota na cilj i u noćnim uvjetima, što postojeći Orlovi još uvijek nisu u mogućnosti izvesti. Novi član posade upravljat će i novim zaštitnim sustavom zrakoplova, točnije novim raketama koje će se moći lansirati i prije vizualnog kontakta s ciljem, a koje imaju domet 40 kilometara.

U dugoj fazi modernizacije u potpunosti će se izmijeniti avionika pa će dvosjedne verzije Orlova dobiti vjetrobranske prikaznike, odnosno uređaje za projektiranje parametara u visini očiju (HUD).

Izvor: Društvene mreže

Prednja kabina će u fazi modernizacije ostati nepromijenjena, a srpsko ministarstvo obrane još uvijek nije preciziralo tko će mu biti partner u tome.

Orao je, podsjetimo, jurišni zrakoplov jugoslavenske proizvodnje koji je nastao 70-ih godina prošlog stoljeća u kooperativnom projektu nekadašnje Jugoslavije i Rumunjske nazvanom JUROM. Danas ga koristi jedino Srbija, dok je Rumunjska svoje Orlove trajno prizemljila još 1998. godine.