evakuirano stanovništvo

[VIDEO] Objavljene snimke velike akcije u Rijeci: Specijalci izvadili opasnu minu, otegljena je na otvoreno more

19.03.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Akcija izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke se za sada odvija prema planu, a u tijeku su pripreme za tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana, koju provode ronioci specijalne policije MUP-a

Po završetku ove faze, mina će biti otegljena na lokaciju neutralizacije u Riječkom zaljevu, priopćeno je u nedjelju iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke.

Iz Stožera su zahvalili građanima što se pridržavaju uputa te su ih pozvali da se, zbog vlastite sigurnosti i provedbe akcije u najkraćem vremenu, preporuka i uputa pridržavaju i nadalje.

Izvor: tportal.hr / Autor: MUP

Oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, u šest sati i devet minuta, počela je složena akcija izmještanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na „crvenu zonu“ neposredne potencijalne opasnosti iz koje su posve evakuirani stanari i „žutu zonu.“

Od oko 500 evakuiranih osoba, većina se smjestila kod obitelji i prijatelja, a manji dio smješten je u Dvorani mladosti na Trsatu gdje su osigurani ležajevi i okrepa.

Izvor: tportal.hr / Autor: MUP

Područje uz riječku luku zatvoreno je za sav cestovni, željeznički i zračni i pomorski promet, a zatvoreni su i svi gospodarski objekti.

Cestovni promet u gradu, odvija se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Zatvoreni su i izmješteni željeznički i autobusni kolodvor.

Za “žutu zonu” izdana je preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti, stanarima je preporučeno da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Na morskom dnu u riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.