razoran potres

[VIDEO] Nove šokantne snimke iz Turske, zgrade su padale kao kule od karata

07.02.2023 u 08:02

Bionic
Reading

Broj poginulih u dva razorna potresa koji su u ponedjeljak pogodili južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju porastao je u utorak rano ujutro na više od 4800. Paralelno s brojem nastradalih raste broj uništenih objekata. Prema službenim podacima, samo u Turskoj dosad je evidentirano preko 5600 zgrada potpuno uništenih u dva jučerašnja razorna potresa

Da su neke zgrade padale poput kula od karata, pokazuje niz novih snimki koje su preplavile društvene mreže. Pritom je vidljivo da su neke od njih relativno novijeg datuma gradnje.

Jeziv video snimljen je u turskoj Malatyi u pokrajini Kahramanmaras.

Ni u Antepu nije izgledalo bitno drugačije. Dok su spasitelji pokušavali iz ruševina spasiti preživjele, zgrada pored njih doslovno je propala.

Potresi su za sobom ostavili tisuće ozlijeđenih ljudi, kao i onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi blokovi zgrada.

Hladno vrijeme ometalo je u noći na utorak spasitelje u potrazi za preživjelima. Zarobljeni pod ruševinama zapomagali su u pomoć dok je rodbina poginulih tugovala za svojim voljenima.

Prvi potres magnitude 7,8 dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Uslijedili su deseci slabijih potresa, a prijepodne, također na jugoistoku Turske, dogodio se još jedan magnitude 7,5.

Novo jako podrhtavanje tla zabilježeno je rano jutros, kada je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) registrirao 5,3 stupnja po Richteru.

Osim stambenih objekata, stradala je cestovna infrastruktura. Cesta između Gaziantepa i Adane doslovno se raspala.