KARL MALONE U ZRAKU

[VIDEO] NBA zvijezda upravljala strateškim bombarderom B-52

06.03.2020 u 11:37

Bionic
Reading

Legenda NBA košarke Karl Malone upravljao je ovih dana strateškim bombarderom B-52H iznad Lousiane u sklopu niza promotivnih akcija Pentagona koji želi privući što više mladih u redove američkog ratnog zrakoplovstva

'Često sam dolazio do ograde baze i gledao avione kako polijeću. Sjesti za upravljač bombardera nevjerojatan je osjećaj. Nisam skidao osmijeh tijekom leta', izjavio je Malone nakon informativnog leta iznad baze Barksdale u američkoj saveznoj državi Louisani.

Prije leta je košarkaška zvijezda prošla kratku obuku u slučaju nepredviđenih okolnosti, a poseban izazov pilotima bio je smjestiti Malonea u kabinu jer je visok 206 centimetara. Tijekom leta Malone je nosio pilotski kombinezon s prišivkom, na koju su pripadnici bombarderske eskadrile ušili njegov NBA nadimak Poštar (Mailman).

Malone je u sklopu promotivne akcije ratnog zrakoplovstva nakratko upravljao bombarderom B-52 proizvedenim 1960., tri godine prije njegovog rođenja. Riječ je o zrakoplovima čiji su posljednji primjerci sišli s proizvodne vrpce 1962., a prema očekivanjima Pentagona, te letjelice će ostati u sastavu američkog ratnog zrakoplovstva sve do 2050.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Joseph Trevithick

Zrakoplov B-52 se u američkom ratnom zrakoplovstvu koristi od 1955., a zahvaljujući svojim superiornim performansama na visokim podzvučnim brzinama te relativno niskim troškovima održavanja, ovaj strateški bombarder velikog dometa ostao je u uporabi iako su s vremenom čak tri nova projektirana kao njegova zamjena.

Bombarder u kojem je letio Malone finalna je verzija koja nosi oznaku H, a koja je trebala biti platforma za lansiranje balističkih raketa GAM-87 Skybolt. Prema planovima, B-52H je trebao nositi po dvije rakete Skybolt ispod svakog krila, no kako je program izrade Skybolta ukinut u prosincu 1962., B-52H ih nikada nije operativno koristio.

  • +13
Karl Malone Izvor: EPA / Autor: JACK SMITH

Bombarder je u međuvremenu moderniziran te su mu poboljšane performanse, radari i motori, a idućih trideset godina trebao bi poslužiti kao primarna platforma za nošenje niza budućih hipersoničnih raketa. Ovi bombarderi pak više nisu certificirani za nošenje nuklearnih bombi.

Malone je u svojoj devetnaestogodišnjoj NBA karijeri ostvario brojne individualne uspjehe na poziciji krilnog centra. Dvaput je proglašen najkorisnijim igračem lige, a isto toliko puta najkorisnijim igračem All-Star utakmice. Malone je trinaesterostruki NBA All-Star te je četrnaest puta biran u All-NBA momčad, a četiri puta u All-Defensive momčad. Međutim nije uspio osvojiti NBA prsten, čime bi okrunio svoju zavidnu karijeru.

S američkom košarkaškom reprezentacijom osvojio je dvije zlatne olimpijske medalje, u Barceloni 1992. i u Atlanti četiri godine kasnije. Izabran je u Kuću slavnih 2010. godine.