INSPIRACIJA ZA 'DAS BOOT'

Pronađena nacistička podmornica potopljena prije 75 godina

07.02.2017 u 22:56

Bionic
Reading

Njemački istraživači otkrili su olupinu nacističke podmornice U-581 koja je potopljena blizu Azorskih otoka u veljači 1942. Podmornica je pronađena prošlog rujna, a istraživači su objavili vijest o otkriću proteklog vikenda, točno 75 godina od njezina potapanja

Podmornicu su pronašli istraživači njemačke zaklade Rebikoff-Niggeler, ne želeći objavivši vijest o otkriću sve dok se nisu uvjerili o kojoj je točno podmornici riječ. Kada su utvrdili da se radi o podmornici U-581, odlučili su pričekati i objaviti vijest točno na dan njezina potapanja prije 75 godina.

Radi se, naime, o podmornici dugoj 67 metara čija je replika korištena u kultnom filmu 'Das Boot' te u prvom dijelu serijala Indiana Jones 'Otimači izgubljenog kovčega'.

Podmornica koja je 75 godina ležala na dnu Atlantskog oceana otkrivena je 1.500 kilometara zapadno od portugalske obale pomoću sonara na istraživačkom brodu LULA1000.

Nacistička podmornica završila je na dnu nakon što ju je pogodila dubinska bomba britanskog razarača HMS Westcott. Prilikom potapanja poginula su četvorica članova posade, a preostalih 41 završilo je u zarobljeništvu.

Zanimljivo, kapetan podmornice Walter Sitek uspio je otplivati četiri nautičke milje do najbližeg kopna, odakle se prebacio nazad u Njemačku.