MEGAUGOVOR

Francuzima 34 milijarde eura 'težak' posao za izradu podmornica

26.04.2016 u 08:37

Bionic
Reading

Francuska tvrtka DCNS dobila je u utorak, ispred njemačkog i japanskog konkurenta, megaugovor procijenjen na 34 milijarde eura za izradu sljedeće generacije australskih podmornica. Australski premijer Malcolm Turnbull objavio je u utorak na konferenciji za tisak ishod natječaja dugog nekoliko godina, nakon što je o tome obavijestio francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Preporuka skupine zadužene za proučavanje ponuda bila je 'nedvosmislena', izjavio je šef australske vlade. 'Francuska ponuda predstavljala je najbolji odgovor na jedinstvene potrebe Australije'.

Ugovor vrijedan 50 milijardi australskih dolara (34,5 milijardi eura) najvažnija je vojna narudžba koju bilježi Australija. Francuska bi trebala izraditi 12 podmornica koje bi trebale zamijeniti sadašnje podmornice klase Collins na dizel-električni pogon.

Podmornice će biti izrađene u brodogradilištu Osborne u Adelaide, i to će značiti otvaranje oko 2800 novih radnih mjesta, rekli su australski dužnosnici.

Japan i Njemačka su također sudjelovali u natječaju. Tokio je zatražio objašnjenje ovakvog ishoda natječaja a njemačka tvrtka Thyssenkrupp Marine Systems je rekla da poštuje odluku australske vlade.

U tisku specijaliziranom za pitanja obrane ranije se navodilo da je Australija zahtijevala da novi model podmornice ima veći radijus djelovanja i bolje uvjete smještaja za dugotrajne misije od sadašnje klase Collins. Australci su smatrali da njemačka podmornica ima nedovoljan radijus djelovanja, a japanski model je imao specifičan problem - japanski mornari su u pravilu niži i manji od Australaca pa su prostorije za posadu bile nedovoljno prilagođene dugotrajnom boravku.

Tvrtka DCNS je ponudila projekt podmornice klasičnog pogona ali veličine nešto manje od francuskih nuklearnih podmornica.