RJEŠENJE SPORA S GRČKOM

[VIDEO] Makedonija i službeno postala Sjeverna, sam čin je izgledao neobično: Papirom prelijepili staro ime

13.02.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Zemlja koju je 140 članica UN-a priznavalo pod imenom Republika Makedonija od jučer se i službeno zove Republika Sjeverna Makedonija, što je posljedica Prespanskog dogovora s Grčkom, kojim su dvije zemlje dogovorile rješenje gotovo 30 godina dugog konflikta

Videosnimka lista Nova Makedonija s graničnog prijelaza Bogorodica, koji (Sjevernu) Makedoniju odvaja od Grčke, prikazuje djelatnike zaštitarske službe kako samoljepivim papirom interveniraju preko ploče s dosadašnjim nazivom Republika Makedonija, što im je umnogome otežavao jak vjetar.

Novo ime stupilo je na snagu jučer, kad je uz nazočnost političara iz regije pred zgradom makedonske vlade održana i svečanost podizanja zastave NATO-a. Ujedno, o promjeni imena jučer je pismom obaviješten i glavni tajnik UN-a Antonio Gutierres.

Svečanost podizanja zastave NATO-a Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ruptly

U roku od tri dana natpisi će biti postavljeni i na ostalim graničnim prijelazima te u obje makedonske zračne luke (Skopje i Ohrid). Uredbom makedonske vlade također je predviđeno da građani u narednim danima prilikom izlaska iz zemlje zamijene naljepnice s kraticom MK za one s novom međunarodnom kraticom NMK.

  • +7
Premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras potpisali su Prespanski dogovor Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Prespanski dogovor, kojim su se Makedonija i Grčka složile oko promjene imena bez zadiranja u pitanje identiteta, a s ciljem ulaska Makedonije u euroatlantske integracije, izglasan je u parlamentima obiju zemalja iako ga u Makedoniji na referendumu nije podržala većina građana, a nezadovoljstvo je na uličnim prosvjedima izrazio i veliki broj Grka.