hrani se planktonima

[VIDEO] Kod Pule viđena druga najveća riba na svijetu: Stiže upozorenje ribarima da se golemu psinu ne uznemirava

23.02.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Iz pulskog akvarija izvijestili su da je rano u četvrtak u pulskom akvatoriju na Valovinama kraj Galebovih stijena, dr.sc. Danijela Mioković, opazila je jednu vrstu bezopasnog morskog psa, golemu psinu

'Golema psina rijetka je, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u vrlo produktivnom sjevernom Jadranu koji općenito ima ciklonalnu cirkulaciju te periodički dotok oligotrofne vode iz južnog i srednjeg Jadrana. Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utječu izravno promjene temperature i saliniteta već prisutnost sićušnih račića, kopepoda, posebice Calanus helgolandicus', objavili su iz pulskog Aquariuma.

Obitava uz obalu, ali i u otvorenom moru borealnih (hladnih) do toplih te umjerenih voda svih mora i oceana. Izrazito je sezonska vrsta koja u jesen nestaje, a zimi ih se rijetko viđa. Jedno od objašnjenja je da migrira u duboke vode kako bi ili hibernirali ili se i dalje hranili dubokomorskim zooplanktonom, dodaju.

Golema psina strogo je zaštićena vrsta te iz Aquariuma Pula apeliraju na sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju.