GREŠKA U PROCJENI

[VIDEO] Glavni britanski epidemiolog dao ostavku nakon što je prekršio samoizolaciju u društvu ljubavnice

08.05.2020 u 11:35

Bionic
Reading

Glavni epidemiolog britanske vlade Neil Ferguson podnio je ostavku nakon što je otkriveno da je prekršio pravila samoizolacije zbog pandemije koronavirusa

Prema pisanju britanskih medija, člana savjetodavne skupine britanske vlade (SAGE) posjećivala je partnerica koja je do njega putovala s drugog kraja grada.

Dio medija naglasio je kako je riječ o Antoniji Staats koja je dolazila do Fergusona iz svojeg stana u kojem živi zajedno sa svojim suprugom.

Dajući izjavu povodom svoje ostavke, vodeći epidemolog s londonskog Imperial koledža ocijenio je da je napravio 'pogrešku u procjeni'.

'Prihvaćam da sam napravio grešku u procjeni i da sam postupio pogrešno. Bio sam uvjeren da sam imun na zarazu nakon što sam proveo dva tjedna u samoizolaciji budući da sam pozitivno testiran na koronavirus. Duboko žalim zbog potkopavanja jasnih poruka o stalnoj potrebi za fizičkom distancom koja je potrebna za kontrolu ove razorne epidemije. Vladine smjernice su nedvosmislene i postoje kako bi nas sve zaštitile', poručio je Ferguson.

Britanski mediji ocjenjuju da Fergusonova ostavka predstavlja udarac za vladu i ministre kojima je pomagao u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Ferguson se nakon izbijanja pandemije prometnuo u jednog od najistaknutijih članova savjetodavne skupine britanske vlade koji je još sredinom ožujka upozorio da bi više od četvrt milijuna Britanaca moglo umrijeti ukoliko država ne primijeni mjere fizičkog razmaka između ljudi.

Nakon što je Ferguson dao ostavku, britansko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi poručilo je putem društvenih medija građanima da susreti s prijateljima riskiraju živote.