letjelica iz tvrtke soko

[VIDEO] Gazela proizvedena u Mostaru poslužila kao helikopter u armensko-azerbajdžanskom sukobu

24.11.2020 u 19:54

Bionic
Reading

Helikopter Gazela, proizveden krajem 70-ih godina u mostarskoj tvrtki Soko, trebao je poslužiti kao sanitetski helikopter armenskih snaga u nedavno okončanom armensko-azerbajdžanskom sukobu u Nagorno Karabahu nakon što su ga prethodno koristili bivša JNA te privatne tvrtke iz Mađarske i Rumunjske

Helikopter tipa Gazela SA.341H bio je planiran za prijevoz ranjenih armenskih vojnika, a kako ističe zrakoplovni portal Tango Six, potvrdu o njegovoj planiranoj upotrebi objavio je armenski ministar zdravstva Arsen Torosyan tjedan dana prije okončanja sukoba na Kavkazu.

Helikopter je 'unovačen' iz flote armenske tvrtke Armheli, koja se bavi čarter letovima, iznajmljivanjem helikoptera i obukom pilota, a za vrijeme nedavnih sukoba trebao je poslužiti kao sanitetski helikopter za prijevoz ranjenika.

Portal Tango Six otkrio je kako je riječ o helikopteru proizvedenom u mostarskoj tvrtki Soko krajem 70-ih godina prošlog stoljeća te da se radi o drugom ili trećem aparatu koji je po francuskoj licenci sklopljen u bivšoj Jugoslaviji za potrebe nekadašnje JNA.

Letjelicu je srpskoj civilnoj tvrtki 1996. godine prodala nekadašnja Vojska Jugoslavije, nakon čega ju je ta tvrtka prodala mađarskoj tvrtki, u čijem je vlasništvu bila do 2009. godine, kada se Gazela našla u vlasništvu privatne rumunjske tvrtke sve do 2018. godine. Rumunjska tvrtka je pak iste godine prodala helikopter armenskoj tvrtki Armheli.

Portal ističe da se prvi digitalni trag helikoptera jugoslavenske proizvodnje pojavljuje u Erevanu u kolovozu ove godine, nakon što je jedan od zaposlenika Armhelija objavio njegovu fotografiju na društvenim mrežama. Na snimkama je vidljivo da je letjelica konfigurirana za sanitetske potrebe armenske vojske u sukobu koji je izbio u rujnu ove godine.

Helikopteri SA-341 i SA-342 dizajnirani su u Francuskoj u drugoj polovici 60-ih godina prošlog stoljeća, a proizvodila ih je tvrtka Aerospatiale. Glavna uloga tog tipa helikoptera bila je protutenskovska borba, a razvijene su i verzije za blisku podršku opremljene 20-milimetarskom strojnicom te verzije za zračnu borbu opremljene raketama tipa Mistral. Preživjele Gazele danas uglavnom služe kao laki transporteri.

Gazele su se za vrijeme bivše Jugoslavije licencno proizvodile u mostarskoj tvornici Soko pod oznakom SA-341 i SA-342 te su bile prilagođene za protutenkovsku borbu. Gazela je mogla ponijeti osam maljutki, a njima je rukovao operator s posebnog sučelja upravljajući sustavom navođenja.

Osim za protutenkovsku borbu, helikopteri tog tipa koristili su se za školovanje pilota, kao helikopteri za vezu, VIP prijevoz, pratnju kopnenih postrojbi, kao lovci helikoptera te kao izviđači, a koristilo ih je ratno zrakoplovstvo 41 zemlje.

Sredinom prošle godine vlada Republike Srpske oglasila je putem aukcijske kuće prodaju pet primjeraka tog višenamjenskog helikoptera zbog starosti, istrošenosti, kvarova i neisplativosti održavanja.