PRVI KORAK VELIKOG PROJEKTA

[VIDEO/FOTO] Proradio splitski 'mini-metro', vožnja od predgrađa do Rive traje samo četiri minute

11.06.2019 u 12:19

Bionic
Reading

S tri minute kašnjenja, u utorak ujutro s radom je počeo splitski 'mini-metro' - podzemna željeznička veza između predgrađa Kopilica i središta grada, odnosno trajektne luke i Rive. Novi vlakovi na ovoj relaciji prometovat će svakih dvadesetak minuta od 5 do 22 sata, sama vožnja traje točno četiri minute, a cijena karte iznosi 11 kuna te će vrijediti i za splitski javni autobusni prijevoz. Očekuje se da će metro donekle rasteretiti preopterećene gradske prometnice i smanjiti gužve u središtu grada u špici sezone, kada se za pristup luci ponekad čeka i preko sat vremena

Željezničkim tunelom izgrađenim prije točno četrdeset godina zasad prometuje jedna nova HŽ-ova kompozicija, a za dva tjedna priključit će se još jedna. Radi se o pokušaju integracije različitih oblika prijevoza, pa će tijekom ovog ljeta prema Kopilici biti preusmjeren dio turističkih autobusa, dio linijskog autobusnog prijevoza, ali i autobusi tvrtke Pleso prijevoz, koji prevoze putnike od aerodroma u Kaštelima prema Splitu.

Već od ovog ljeta gradski prijevoznik Promet uvest će liniju od zračne luke do Kaštel Staroga, odakle će putnici također vlakovima moći stići do centra Splita. U idućoj fazi obnovit će se i izgraditi nova stajališta u Splitu, Solinu i Kaštelima, a upravo je u izradi studija izvodljivosti za dogradnju pruge koja će napokon spojiti aerodrom i sam centar Splita te se razmatraju njene varijante - kroz naseljeni dio Kaštela ili 'iznad' njih. Tijekom iduće godine, kako je najavljeno, bit će dovršen projektni zadatak i započeta izrada projekata te ishođenje dozvola, a za nekoliko godina Split će tako biti prvi grad u Hrvatskoj sa željezničkom vezom do aerodroma.

Zračna luka Split ove godine očekuje 3,3 milijuna putnika, a trajektna luka gotovo dvostruko više.

'Ovo nije povijesni dan, nego prvi korak projekta koji ćemo ostvariti u idućim godinama, a to je povezivanje zračne i trajektne luke, kojima godišnje prolazi preko devet milijuna putnika, ali i spajanje četiri grada s nekoliko stotina tisuća stanovnika i velikim dnevnim migracijama. Pokušavamo provesti koncept rasterećenja prometa u centru grada pa idućim mjesecima dobivamo pedesetak novih gradskih autobusa, sustav javnih električnih bicikla i uvodimo novu regulaciju prometa. Na nama je da izdržimo i da se naviknemo na novi sistem te da potaknemo građane i na korištenje željeznice', kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

'Ovo je tek početak ulaganja u infrastrukturu na području Splita, odnosno prigradsku željeznicu, s kojom od jeseni počinjemo još intenzivnije s ciljem povezivanja zračne i trajektne luke', kazao je član Uprave HŽ infrastrukture Darko Barišić. Dodao je da se priprema i cjelovit projekt obnove kompletne pruge od Zagreba do Splita, čiji bi rok realizacije u fazama mogao biti oko deset godina.

U samom predgrađu Kopilica zasad je uređeno manje parkiralište, prostor za iskrcaj turističkih autobusa i veliko parkiralište za njih, a u idućim tjednima u funkciji bi trebalo biti i dodatno parkiralište kapaciteta 120 automobila.

'Ovo je dokaz da se može i da velike tvrtke i sustavi nisu uvijek tromi. Utjecaj otvaranja pruge na gospodarstvo, od turizma do ostalih grana, nemjerljiv je', kazala je koordinatorica projekta i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj, dok je državni tajnik za turizam Tonči Glavina pohvalio Split jer se uhvatio problema prometa i tako kreće prema statusu održive destinacije i turističkog šampiona.

Idućeg ponedjeljka, 17. lipnja, na snagu stupa i nova prometna regulacija kojom će sve ulice u gradskoj luci i oko nje postati jednosmjerne, čime bi se promet i protočnost trebali poboljšati za dva i pol puta, barem onako kako je predviđeno projekcijama.

  • +21
Splitski mini metro Izvor: Pixsell / Autor: Duje Klaric / CROPIX