CIJEPLJENJE U SRBIJI

[VIDEO/FOTO] Beograđani u kilometarskim redovima čekaju na kinesko cjepivo, stiglo čak milijun doza

21.01.2021 u 12:41

Bionic
Reading

U Srbiji je u srijedu započelo masovno cijepljenje građana kineskim cjepivom Sinofarm, a već drugog dana pred Beogradskim sajmom, na kojem se obavlja cijepljenje u glavnom gradu, zabilježeni su kilometarski redovi

Srbija je od Kine dobila kontingent od milijun doza cjepiva, a plan je da se potroši do sredine veljače, prosječnim tempom od 30 tisuća doza dnevno.

Prvih 100 tisuća doza dobilo je certifikat državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva te se očekuje da će biti potrošene već do kraja tjedna.

  • +5
Masovno cijepljenje pripadnika Vojske Srbije kineskim cjepivom Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Nakon što je proteklih tjedana prvim dozama Pfizerova cjepiva obavljeno cijepljenje dijela zdravstvenih radnika početkom ovog tjedna cjepivo su primili i pripadnici vojske te policije, a od jučer se cijepe i 'obični' građani.

Ipak, na društvenim mrežama moguće je primijetiti i zabrinutost dijela građana. Oni ne vjeruju da će im kinesko cjepivo, koje još uvijek nije certificirano u EU, omogućiti putovanje u zapadnoeuropske zemlje i ostale privilegije koje bi moglo omogućiti cjepivo zapadnih proizvođača.

U videosnimci objavljenoj na Twitteru portala Nova.rs vidi se nepregledna kolona ispred zgrade Beogradskog sajma, na kojem je glavni punkt za cijepljenje u Beogradu.

Za dva dana je na Beogradskom sajmu cjepivo protiv koronavirusa primilo 2600 građana, od toga jučer njih oko 1300.

Cijepljenje se obavlja i u drugim gradovima Srbije. U Novom Sadu jučer je cijepljeno oko 1000 od 25.000 građana, koliko je prijavljeno za cijepljenje, objavio je ravnatelj Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović, a u tijeku je masovna imunizacija i u regionalnim središtima poput Kragujevca, Čačka ili Užica.

U Srbiji su zasad u uporabi tri cjepiva - Pfizer-BioNTtech, ruski Sputnjik V i kineski Sinopharm. Do kraja tjedna očekuje se još oko 2000 doza Pfizerova cjepiva, a najavljeno je i potpisivanje ugovora za 800.000 doza farmaceutske kompanije AstraZeneca.

U protekla 24 sata od posljedica Covida preminulo je 19 oboljelih, a registrirano je još 1646 novozaraženih.

Na bolničkom liječenju trenutno su 4924 pacijenta, od kojih je 175 njih na respiratoru.

Od početka epidemije 6. ožujka prošle godine u Srbiji je službeno prijavljeno 3810‬ smrtnih slučajeva od posljedica Covida-19, a stopa smrtnosti je 1,01 posto.

Testirano je ukupno 2.506.636 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 377.445 osoba.