BEKCI

[VIDEO] Erdogan osniva stranačku miliciju čije ovlasti podjednako brinu Turke i Kurde

15.06.2020 u 21:25

Bionic
Reading

Turski parlament odobrio je ovih dana na prijedlog vladajuće stranke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kontroverzni zakon kojim se pripadnicima građanske straže daju gotovo identične ovlasti kao policiji

Zakon je usvojen podrškom Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) i njezinih nacionalističkih saveznika, unatoč zabrinutosti oporbenih stranaka da se njime daju ovlaštenja nedovoljno kvalificiranim snagama, što može dovesti do kršenja ljudskih prava. Britanski The Independent piše kako oporbeni zastupnici smatraju da Erdogan spornim zakonom pokušava oformiti vlastitu miliciju sastavljenu od stranačkih pobornika. Prema novom zakonu, pripadnici građanske straže, tzv. bekci, moći će nositi oružje, legitimirati, pretraživati i zadržavati prolaznike do dolaska policije i zaustavljati vozače. Obuka pripadnika građanske straže trajat će maksimalno do 60 dana, dodaju britanski mediji, naglasivši da je time dovedena u pitanje njihova obučenost.

Bekci su postojali do 2008. godine, kad su snage ukinute i pripojene policiji, ali ih je Erdogan ponovno oformio nakon neuspješnog puča u ljeto 2016. godine. Do ukidanja te su snage odjevene u uniforme poput policijskih patrolirale parkovima naoružane isključivo zviždaljkama i pendrecima, ali su zbog neučinkovitosti učestalo bile predmet ismijavanja jer su zbog smanjenih ovlasti tek opominjale sitne prijestupnike.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ÇEKİÇ

Zbog novih proširenih ovlasti mnogi smatraju da će bekci biti Erdoganova produžena ruka, osobito u ruralnim područjima na istoku zemlje, tradicionalnom žarištu sukoba između etničkih Turaka i Kurda. Kritičari iz oporbenih redova upozoravaju da od Erdoganove milicije trebaju strahovati i etnički Turci, ističući da će se bekci u skladu s konzervativnim vrijednostima vlastodržaca ponašati kao ćudoredna policija koja će se uplitati u privatni život Turaka.

Glavna oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) glasala je protiv kontroverznog zakona kritizirajući vladu da daje prioritet snagama sigurnosti umjesto da se usredotoči na nezaposlenost i predstojeću gospodarsku krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.