OŠTEĆENI EKSPONATI

[VIDEO] Dvije novinarke među uhićenima zbog klimatskog aktivizma u Muzeju del Prado

07.11.2022 u 16:32

Bionic
Reading

Četiri osobe, među kojima dvije novinarke, uhićene su u Madridu pod optužbom da su u Muzeju del Prado oštetile okvire vrijednih slika, a na zidu ispisale prosvjednu poruku protiv klimatskih promjena

Dvije ekološke aktivistice su u subotu stavile ruke na okvire slika “La maja desnuda” i “La majada vestida”, na kojima je slikar Francisco Goya prikazao golu i obučenu ženu. Zatim su između slika na zidu sprejem ispisale “+1,5 C”.

Organizacija Futuro Vegetal preuzela je odgovornost objavivši video čina svojih aktivistica.

“Prošli tjedan je UN priznao da će biti nemoguće zadržati se ispod limita prosječnog povećanja temperature za 1,5 posto, dogovorenog Sporazumom iz Pariza”, objavio je Futuro Vegetal na Twitteru.

Muzej del Prado je nakon inspekcije priopćio da Goyine slike nisu oštećene, no da su zbog doticanja rukom oštećeni njihovi okviri koji datiraju iz 1902. i 1912. godine.

U videu koji je objavio Futuro Vegetal čuje se glas zaposlenice muzeja kako viče “Van!” i “Sramota!” te prijeti zvanjem policije.

Jedna od aktivistica javno je pozvala španjolsku vladu da se uključi u rješavanje problema klimatskih promjena. U nedjelju je u Egiptu počela UN-ova konferencija o klimi (COP27), koja se održava nakon što su klimatske katastrofe odnijele veliki broj života na više lokacija diljem svijeta.

Muzej del Prado je prošli tjedan najavio veće mjere osiguranja nakon što su ekološki aktivisti izveli slične akcije u nekoliko poznatih svjetskih muzeja u gradovima poput Londona, Pariza, Berlina i Melbourna.

U nedjelju je policija privela u Madridu i dvije novinarke koje rade za novine El Salto pod sumnjom da su sudjelovale u organizaciji akcije u muzeju. One su snimale događaj i izvijestile o njemu u tom mediju.

“Novinarka Joanna Gimenez, suradnica El Salta, uhićena je zajedno s drugom novinarkom jer su izvještavale o akciji građanskog neposluha koju su izvele dvije aktivistice iz skupine Futuro Vegetal”, izvijestio je na svojoj internetskoj stranici El Salto pozivajući se na “slobodu informiranja”. Odvjetnik dviju novinarki izjavio da su one u muzeju obavljale svoj novinarski posao.

Četiri osumnjičene osobe trebale su tijekom ponedjeljka biti izvedene pred istražnog suca i optužene za nanošenje štete kulturnoj baštini i narušavanje javnog reda.

Federacija novinarskih udruga u Španjolskoj (FAPE), krovna novinarska organizacija, izvijestila je u ponedjeljak da bi dvije novinarke “mogle biti suučesnice” pa da “moraju odgovarati kao građanke”.

“Nisu uhićene zbog obavljanja svoje profesije pa zbog toga ne možemo govoriti o pravu na informiranje”, rekao je Miguel Angel Noceda, predsjednik FAPE-a. “Izrazile su se kao građanke, ne kao novinarke, pa kao građanke trebaju odgovarati”, dodao je u izjavi za novinsku agenciju Europa Press.

Udruga madridskih novinara (APM) ima suprotno mišljenje te tvrdi da su bile u statusu novinarki.

"Logično je da su bile pozvane na taj oblik prosvjeda. Isto kao što se primjerice poziva na prosvjed ispred parlamenta. Ne prihvaćamo uhićenja novinara", izvijestio je APM.

Ta udruga kaže da su novinarke trebale obavijestiti policiju ako su znale da se priprema vandalski čin. "Nećemo ih moći braniti ako se dokaže da su išle zajedno s dvije aktivistice", poručili su iz APM-a.