zeleni kontejneraši

[VIDEO] Danska kompanija predstavila budućnost u pomorskom prijevozu. Pogledajte novi dizajn brodova koji plove na metanol

13.12.2021 u 16:49

Bionic
Reading

Maersk, danska brodarska kompanija i najveća svjetska kompanija za prijevoz kontejnera koja pod svojom kapom diljem svijeta ima 84 tisuće zaposlenih, predstavila je prošlog tjedna novu generaciju kontejneraša koje će umjesto dizela pogoniti zeleni metanol

Prvo od osam plovila iz generacije tzv. zelenih brodova trebalo bi započeti s plovidbom već 2024. Bit će dugačko 350 metara, široko 53,5 metara i izgledat će značajno drugačije od onoga što je dosad viđeno na svim većim kontejnerskim brodovima. Smještaj za posadu i most bit će u pramcu kako bi se omogućio veći kapacitet kontejnera. Brodski dimnjak nalazit će se na krmi, i to samo s jedne strane plovila, čime će se također osigurati dodatni prostor za teret, ali i poboljšati učinkovitost manevriranja u luci.

U Maersku kažu da je dizajniranje novog broda trajalo proteklih pet godina i sve to tijekom prelaska na potpuno neistraženo područje brodskog dizajna. Navode da je, kako bi se omogućio novi dizajn, trebalo riješiti nekoliko izazova. Prije svega, morao se osigurati udobniji smještaj posade na izloženijem mjestu, morali su se razviti novi sustavi za čamce za spašavanje i navigacijska svjetla te nove kamere koje će omogućiti kvalitetniju preglednost tijekom navigacije.

Nova generacija Maerskovih brodova Izvor: Društvene mreže / Autor: Maersk

Hyundai Heavy Industries izradio je inovativan motor koji kao pogon može koristiti dvije vrste goriva - metanol i konvencionalno gorivo s niskim udjelom sumpora. Predviđeno je da brod na metanolu obavi cijeli povratni put na relaciji Azija-Europa. Očekuje se da će flota od osam brodova, kada bude izgrađena, uštedjeti oko milijun tona godišnje emisije CO2.

Podsjetimo, izvješće Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) i Europske agencije za okoliš (EEA) objavljeno početkom rujna pokazalo je da je pomorski prijevoz značajan izvor emisija ugljika i uzrok globalnog zagrijavanja, odmah uz zračni prijevoz. Brodovi su u 2018. bili izvor 13,5 posto ukupne emisije stakleničkih plinova u EU povezane s transportom, navedeno je u izvješću. Cestovni promet bio je najveći zagađivač, s udjelom u ukupnim emisijama od 71 posto, dok je udio zračnog prijevoza iznosio 14,4 posto.