SAMO U AMERICI

[VIDEO] Crnački aktivist židovskog porijekla preuzeo vodstvo neonacističkog pokreta, a evo i zašto

04.03.2019 u 21:27

Bionic
Reading

Jedna od najvećih neonacističkih skupina u SAD-u dobila je novog čelnika – crnačkog aktivista židovskog porijekla čiji je jedini cilj rasformirati Nacionalsocijalistički pokret (NSM)

Novi čelnik američkog Nacionalsocijalističkog pokreta James Hart Stern preuzimanje vodstva želi iskoristiti kako bi kao predsjednik tog pokreta 'minirao' obranu od tužbe protiv te skupine koja je optužena za krvoproliće na skupu bjelačkih nacionalista u Charlotesvilleu u saveznoj državi Virginiji 2017. godine.

Kako bi zauvijek rasformirao rasistički pokret, Stern je na mjestu predsjednika NSM-a u siječnju zamijenio Jeffa Schoepa, koji je u sukobu s većinom članova stranke i koji je bio zabrinut zbog mogućih posljedica tužbe. Upravo je to bio razlog da Schoep preda Sternu vodstvo nad pokretom, što aktivist želi iskoristiti da je rasformira otežavši joj situaciju na sudu.

Stern je, naime, kao predsjednik bijelih nacionalsocijalista zatražio od suca da presudi protiv NSM-a, poručivši kako je pokret odlučio priznati odgovornost za nemire na američkom Jugu u kojima je poginula jedna žena.

'S namjerom sam radio na preuzimanju, a potom i konačnom uništenju NSM-a jer smatram kako su tom pokretu, uz Ku Klux Klan, već dug niz godina dane povlastice koje ne zaslužuju u ovoj zemlji', poručio je Stern.

Matthew Heimbach, jedan od vodećih američkih neonacističkih aktivista, koji je jedno vrijeme bio član predsjedništva NSM-a, ocijenio je kako pokretu nakon što ga je preuzeo Stern prijeti gašenje.

Američki nacionalsocijalisti Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Žalosno je to da odumire jedan od najstarijih bijelih nacionalističkih pokreta. Preostali dio članstva nastavit će djelovati kao politički impotentna bijela banda', kazao je Heimbach.

Promjene u NSM-u započele su prije nekoliko godina, kada je Schoep odbacio nacističku ikonografiju kako bi u pokret pridobio što veći broj mladih rasista i antisemita, a nedavno je s loga pokreta uklonjen i kukasti križ.

Sternov potez pak mnogi uspoređuju s događajem iz 70-ih godina prošlog stoljeća, kada se tamnoputi policajac Ron Stallworth infiltrirao u Ku Klux Klan, o čemu je poznati redatelj Spike Lee i snimio film 'Crni KKKlanovac'.

James Hart Stern je, inače, propovjednik koji je tijekom 80-ih i 90-ih godina pokrenuo čitav niz akcija za suzbijanje maloljetničkih bandi. Dolazi iz obitelji etiopskog Židova i crnkinje, a u mladosti je bio baptistički pastor i odvjetnik.