AVETI IZ PROŠLOSTI

Bačić: Ne slažem se s Vidović oko toga da u Hrvatskoj buja neofašizam

21.11.2018 u 16:25

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je izjavio da se ne slaže s ocjenom pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja je, kako je rekao, na određeni način prozvala državne institucije da je u Hrvatskoj u javnom prostoru puzajući fašizam, tj. da buja neofašizam

"Nisam pročitao cijelu tu analizu, samo ono što su mediji objavili. Ne slažem se s ocjenom pučke pravobraniteljice, kojom je ona na određeni način prozvala državne institucije da je u Hrvatskoj u javnom prostoru puzajući fašizam, da buja neofašizam. Postoje ekscesi koje ni ja ne prihvaćam i koje i naša Vlada i vladajuća većina osuđuju, kao i hrvatsko pravosuđe", rekao je Bačić.

Naglasio je, međutim, da te ekscese ne bi generalizirao i prokazivao državu i državne institucije. Nisam to očekivao na ovaj način od pučke pravobraniteljice i ne bih se složio s njezinom ocjenom, komentirao je Bačić analizu pučke pravobraniteljice o revizionizmu NDH, dodao je.

Na primjedbu da predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije osudio odlazak zastupnika Željka Glasnovića na skup njemačkih neonacista, Bačić je uzvratio da je zastupnički mandat neotuđiv i izboren na demokratskim izborima, pa svaki zastupnik ima vlastitu odgovornost za političko djelovanje“.

"Ja svakako ne prihvaćam podršku onim političkim strankama koje u svojim programima na bilo koji način podrazumijevaju provođenje fašističkih, nacističkih elemenata, neprihvatljivih za hrvatsko društvo. HDZ osuđuje sve pojave ekstremizma i u tom kontekstu mogu ocijeniti postupak našeg kolege“, poručio je Bačić.

Komentirajući ultimatum Milana Bandića da njegovi zastupnici u Saboru neće podržati proračun za iduću godinu ako se u njemu ne osiguraju sredstva za udžbenike svim osnovnoškolcima u Hrvatskoj, Bačić je kazao da to ne doživljava kao ultimatum niti bi ultimatum prihvatio, „tim više što smo na početku mandata zajedno s predstavnicima svih klubova vladajuće većine usvojili program rada Vlade“.

"U tom programu nema govora o besplatnim udžbenicima, ali smo otvoreni za razgovore o poboljšanju stanja u obrazovanju, zbog čega se i povećava ta stavka u državnom proračunu. Otvoreni smo za razgovore o poboljšanju statusa i profesora i cijelog obrazovnog sustava, ali ultimatume ne prihvaćamo“, pojasnio je Bačić.

Najavu Ivice Todorića da će ići na izbore popratio je riječima da je „na svakom hrvatskom građaninu, pa tako i Todoriću, da ocijeni hoće li se i na koji način politički aktivirati“.

„Čisto sumnjam u njegovu pobjedu na izborima, ali u Hrvatskoj se svatko može baviti politikom“, zaključio je.