PANCIR S1

[VIDEO] Bugari u panici zbog ruskog oružja koje stiže u Srbiju

21.02.2020 u 22:37

Bionic
Reading

Atlantsko vijeće Bugarske izrazilo je ovog tjedna zabrinutost zbog skorašnje ruske isporuke šest protuzračnih sustava Pancir S1 srpskoj vojci, koja bi se mogla odvijati preko bugarskog zračnog prostora, što u bugarskom ogranku euroatlantske organizacije smatraju nedopustivim ponavljanjem prošlogodišnje greške

Bugarski ogranak Atlantskog vijeća, organizacije koja okuplja političke čelnike, znanstvenike, vojne dužnosnike i diplomate kako bi podržali NATO, zabrinut je zbog nejasnog stava službene Sofije koja se još uvijek nije izjasnila hoće li dozvoliti prijevoz komponenti protuzračnog sustava preko zračnog prostora te članice Sjevernoatlantskog saveza.

U Atlantskom vijeću Bugarske, ističe Al Jazeera, upozoravaju da nadležna bugarska ministarstva nisu zauzela stav po tom, kako ističu važnom strateškom pitanju. Vijeće, naime, zahtijeva od vlasti da se izjasne hoće li se ruska isporuka oružja Srbiji odvijati korištenjem zračnog prostora članice NATO saveza te tko je od bugarskih vlasti, ukoliko se taj scenarij ostvari, dao dozvolu za prelete.

Vijeće je podsjetilo da je za takvu vrstu preleta nadležno bugarsko ministarstvo vanjskih poslova koje prema procedurama svoju odluku mora uskladiti s tamošnjim ministarstvom obrane i ministarstvom prometa. Uz to, organizacija podsjeća da je se nadležna ministarstva još uvijek nisu oglasila vezano za prijevoz ruskog oružja u nečlanicu NATO saveza, što se već dogodilo prošle godine.

Rusija je, naime, koristeći bugarski zračni prostor prošlog listopada Srbiji dopremila protuzračne sustave S-400, a što su u Atlantskom vijeću Bugarske ocijenili strateškom pogreškom koja je nedopustiva za jednu članicu NATO saveza.

Dogovor o ruskoj isporuci sustava Pancir S1 dogovoren je početkom ovog tjedna tijekom posjeta ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua Beogradu. Prema dogovoru, Rusija će Vojsci Srbije do kraja tjedna dopremiti prvu od ukupno šest baterija tog protuzračnog sustava, čime je dodatno unaprijeđena rusko-srpska vojna suradnja.

Raketni sustav Pancir Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sustav Pancir S1 je protuzračni kompleks s raketama zemlja-zrak kombiniranog kratkog i srednjeg dometa koji predstavlja najnoviju tehnologiju protuzračne obrane. Preciznije, riječ je o hibridnom topničko-raketnom sustavu koji ujedinjuje rakete zemlja-zrak, dva topa kalibra 30 milimetara, motrilački i ciljnički radar te elektrooptički blok za nadzor i upravljanje paljbom. Sustav je postavljen na kamion Ural 5223, a zbog svoje mješovite konfiguracije je učinkovitiji u odnosu na svoje konkurente.

Pored toga, proizvođač ističe da je Pancir S1 zbog svojeg višespektarskog radarskog i optičkog sustava koji radi na decimetarskom, centimetarskom, milimetarskom i infracrvenom valnom području potpuno otporan na ometanje.