doznali za to neslužbenim kanalima

[VIDEO] Božinović objasnio zašto je Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu te koja je procedura kod takvih posjeta

18.07.2022 u 14:49

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nedjelju je, bez službene najave, planirao posjetiti Jasenovac i Pakrac. Za njegovu namjeru doznalo se putem neslužbenih kanala, stoga je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova zbog kršenja protokola Srbiji još u petak poslalo prosvjednu notu, a Vučiću je ulazak u našu zemlju zabranjen

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je zašto je to učinjeno te kakva je procedura za posjete te vrste, čak i ako je riječ o privatnom posjetu.

Božinović je rekao da je činjenica da se posjet osobe ranga predsjednika neke strane države ne može organizirati i najaviti na način na koji je to učinjeno.

Davor Božinović o Aleksandru Vučiću Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

'Prije nekoliko dana je srpska strana najavila dolazak potpredsjednice Vlade i ministrice energetike u Hrvatsku. Najavili su to onako kako se to treba najaviti. U toj noti su svi elementi koji trebaju biti - tko dolazi, tko dolazi u pratnji, tražila se policijska pratnja od granice, vrijeme prelaska granice, osobe koje su u delegaciji. To se tako radi. Srpska diplomacija ima dugu tradiciju da ne bi znala za ovakav način kako se najavljuje posjet i to neformalno.

Mi to ne doznajemo službenim putem, osobe koja je više rangirana od potpredsjednice vlade, da to tako ne ide. Dajem samo elemente da možete zaključiti. S jedne strane - dvije stranice note o dolasku potpredsjednice vlade, a s druge strane o dolasku predsjednika Republike - ništa', naglasio je Božinović, prenosi HRT.