van svih protokola

Izvor iz Vlade tvrdi da je Vučić u nedjelju htio banuti u Jasenovac. Neće ga pustiti

17.07.2022 u 08:16

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, prema pisanju Jutarnjeg lista koji se poziva na izvore bliske Vladi, planirao privatno u nedjelju posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, kako navodi Jutarnji list, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu i ako želi da mu može pridružiti te ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu.

Pupovac je, jasno, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali konsternirani tim planom.

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezina entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac. Iz Vlade su naveli da nije poštivao nijedan protokol da je sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi, ali premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Politika "svesrpskog sveta" u Hrvatskoj mu neće proći', poručio je izvor iz Banskih dvora za Jutarnji list.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedjelju da je zabrana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti privatno Jasenovac, najveći skandal u modernoj povijesti.

'Ova vijest je za mene nešto što me zapanjuje. Još sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj povijesti odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posjetu Jasenovcu, mjestu stradanja Srba prije svega, jedini logor i za djecu gdje je najmanje 20 tisuća djece pobijeno i da tom mjestu stradanja zabranite posjetu predsjednika Republike Srbije koji je želeo da ode i položi cvijeće, da za to kažete da je "pravljenje kaosa", da to uradi država članica EU, to je za mene ne prvorazredni skandal, nego... To je kao da predsjedniku Izraela zabranite posjetu Auschwitz", rekla je Brnabić, piše B92.