LOYAL WINGMAN

[VIDEO] Australski Boeing proizveo dron koji koristi umjetnu inteligenciju za zaštitu borbenih aviona

22.05.2020 u 22:17

Bionic
Reading

Australska podružnica kompanije Boeing ovih dana je Kraljevskom australskom ratnom zrakoplovstvu (RAAF) predstavila svoju prvu bespilotnu letjelicu Loyal Wingman, a koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi proširila mogućnosti zajedničkog djelovanja pilotiranih i bespilotnih platformi te njihovu zaštitu

Prema navodima proizvođača, koji je RAAF-u isporučio prvi od ukupno tri prototipa, riječ je o dronu dužine 11,5 metara koji ima domet od 3200 kilometara. Novi australski dronovi moći će se uključivati u elektroničko ratovanje, ali i u obavještajne, izviđačke i nadzorne misije i vrlo brzo se izmjenjivati između tih uloga. Boeing naglašava da je Loyal Wingman prvi zrakoplov koji je u potpunosti dizajniran i proizveden u Australiji u posljednjih pola stoljeća te da će upotrebljavati umjetnu inteligenciju za samostalno letenje ili za podršku zrakoplovima, održavajući pritom sigurnu udaljenost između ostalih zrakoplova prilikom zajedničkog djelovanja.

Australski premijer Scott Morrison izjavio je prilikom premijere drona da će Loyal Wingman ubuduće štititi nedavno nabavljene višenamjenske borbene zrakoplove pete generacije tipa F-35 Lightning II, namijenjenog za blisku podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve. Pored zajedničkog djelovanja s borbenim zrakoplovima, dron bi trebao imati zaštitničku ulogu prema ranjivijim letjelicama poput mornaričkih patrolnih aviona tipa P-8A Poseidon, kakvih RAAF ima 12 u svojem sastavu. Uz to, Morrison je naglasio da je program Loyal Wingman pomogao podržati oko 100 australskih visokotehnoloških tvrtki koje su sudjelovale u njegovoj izradi. 'Takvi projekti će biti od presudne važnosti za jačanje rasta i podržavanje radnih mjesta jer se gospodarstvo oporavlja od pandemije koronavirusa', kazao je premijer.

Prvi prototip Boeingova drona Loyal Wingman Izvor: Društvene mreže / Autor: CNET

Australska vlada priopćila je da je u projekt Loyal Wingman kao strateški partner Boeingu uložila oko 40 milijuna dolara, dok proizvođač ističe da je riječ o izuzetno financijski dostupnoj bespilotnoj letjelici koja bi prema najavama trebala stajati manje od pet milijuna dolara po primjerku. Cjenovna dostupnost, smatra Boeing, pomest će konkurenciju jer je Loyal Wingman proizveden od najvećeg kompozitnog komada koji je sastavljen korištenjem provjerenih naprednih proizvodnih procesa. Prvi let Loyal Wingmana očekuje se ove godine, a u predstojećim mjesecima očekuju ga zemaljska testiranja koja uključuju testove taksiranja.

Boeingov dron Loyal Wingman Izvor: Društvene mreže / Autor: CNET