oprezno popuštanje

Australci na oprezu zbog novih žarišta: Borba s koronavirusom mogla bi biti maraton, a ne sprint

13.05.2020 u 08:13

Bionic
Reading

Australija, jedna od najuspješnijih zemalja u borbi protiv koronavirusa, poručila je svojim građanima da moraju biti na oprezu zbog mogućnosti pojave novih žarišta epidemije uslijed ublažavanja mjera ograničenja ovog tjedna.

U Australiji je zabilježeno oko 7000 slučajeva zaraze koronavirusom i 98 umrlih, a prosječni dnevni porast broja zaraženih pao je na samo 0,14%.

Kriza s covidom-19 mogla bi biti "maraton, a ne sprint", poručio je u srijedu glavni tajnik premijera i vlade Philip Gaetjens u parlamentu koji analizira uspješnost australskih mjera u koronakrizi.

Država New South Wales, u kojoj je Sydney glavni grad, zabilježila je šest novih slučajeva nakon što u utorak nije imala nijedan, a u tri slučaja radi se o prijenosu u lokalnoj zajednici.

Uz najavu ukidanja nekih mjera ograničenja kretanja u najmnogoljudnijem New South Walesu u petak premijerka Gladys Berejiklian upozorila je stanovništvo da zadrži oprez.

U državi Victoriji, u kojoj su mjere već ublažene i dozvoljeno je druženje u malim grupama, novih je sedam slučajeva nakon što je dan ranije zabilježeno 17 novih.

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Australija se nada da će većinu ograničenja uvedenih u ožujku ukinuti unutar tri mjeseca kako bi se gotovo milijun ljudi vratilo poslu.

Nezaposlenost u Australiji do lipnja će se udvostručiti na gotovo deset posto.

Mjiinstar financija Josh Frydenberg očekuje brzi ekonomski oporavak zemlje.