ORUŽJE BUDUĆNOSTI

[VIDEO] Amerika želi opremiti avione laserima po uzoru na 'Ratove zvijezda'

09.11.2017 u 16:37

Bionic
Reading

Odjel za znanstvena istraživanja i razvoj novog oružja američkog ratnog zrakoplovstva predat će proračunskih 26,3 milijuna dolara tvrtki Lockheed Martin kako bi dizajnirala, razvila i proizvela učinkovite lasere kojima vojska namjerava opremiti sve taktičke lovce do 2021. godine

Kako piše Bloomberg, ugovor između američkog ratnog zrakoplovstva i tvrtke Lockheed Martin o razvitku visokoenergetskog lasera, vrijedan 26,3 milijuna dolara, potpisan je ovog tjedna. Iz tvrtke Lockheed Martin još uvijek ne otkrivaju detalje o kakvom će laseru biti riječ niti koji će lovci biti njima opremljeni.

Iz Pentagona je pak procurila vijest kako američka vojska namjerava pojačano ulagati u razvoj platformi koje bi imale obrambenu ulogu, ali i u laserske sustave koji su znatno jeftiniji od projektila. U prilog tome idu testiranja laserskog sustava koje je započela američka ratna mornarica na amfibijskom transportnom brodu USS Ponce.

Platforma na kojoj bi tvrtka Lockheed Martin trebala temeljiti nove lasere za zrakoplove već se naveliko testira, a radi se o naprednom sustavu lasera najnovije generacije sa sustavom hlađenja nazvanom LANCE, koji je spomenuta tvrtka dizajnirala s tvrtkama Northrop Grumman i Boeing.

Za dizajn novog oružja zadužena je tvrtka Lockheed Martin Izvor: Društvene mreže / Autor: MX News Today

'Izazov nam je dizajnirati moćnije lasere što manjih dimenzija', kazao je u utorak Lockheedov inženjer Rob Afzal, dodajući kako se testiranje električnog laserskog oružja temelji na povećanju njegovih učinkovitosti i smanjivanju topline koju proizvodi prilikom ispaljivanja, opisujući pritom buduće oružje slično onom viđenim u filmskom serijalu 'Ratovi zvijezda'.   

Valja podsjetiti kako je Lockheed Martin prije tri godine razvio laserski sustav obrane protiv napada dronovima, topništvom i protuzračnim topovima. Radi se o visokoenergetskom laseru tipa HELMD snage 60 kilovata koji se od početka ove godine nalazi u posljednjim fazama ispitivanja.