TRAŽE MJESTO PREMIJERA

[VIDEO] Albanci iznad Skoplja postavili svjetleću političku poruku koja se ne sviđa Makedoncima

15.06.2020 u 19:45

Bionic
Reading

U tvrđavi Kale iznad Skoplja tijekom vikenda osvanula je svjetleća reklama kojom se traži da Albanac postane premijer Sjeverne Makedonije

Svjetleću reklamu s natpisom 'Pse jo?' (Zašto ne?) napisanu na albanskom jeziku postavila je najveća albanska stranka Demokratska unija za integraciju (DUI) u sklopu inicijative za prvog premijera Albanca u Sjevernoj Makedoniji. Fotografiju i snimku političke poruke objavio je na društvenim mrežama jedan od čelnika DUI-ja i zastupnik u makedonskom Sobranju Artan Grubi. Pozicija postavljene reklame pomno je odabrana jer se vidi s više skopskih lokacija, no pojedini mediji ukazuju na to da ju je albanska stranka ilegalno postavila.

Predizbornu inicijativu predsjednika DUI-ja Alija Ahmetija za prvog Albanca na poziciji makedonskog premijera svakodnevno promoviraju albanski političari, a u subotu je to učinio i aktualni makedonski ministar obrazovanja Arber Ademi izjavivši da će to biti uvjet njegove stranke za formiranje koalicijske vlade. Ahmetijevu ideju prvi je odbacio Zoran Zaev, donedavni premijer i čelnik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), s kojim je DUI partner u vladi, a naišla je i na negativne reakcije ostalih albanskih stranaka koje svjetleću reklamu smatraju marketinškim trikom.

Rinia ma e mirë n’🌍 👐❤️🖤 #KryeministërShqiptar #PseJO

Posted by Artan Grubi on Saturday, June 13, 2020

Albanci su druga po veličini etnička skupina u Sjevernoj Makedoniji. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, čine više od 25 posto makedonskog stanovništva. Albanska manjina koncentrirana je u zapadnim, sjeverozapadnim i središnjim dijelovima Sjeverne Makedonije te na Ohridskom jezeru na jugozapadu zemlje.