SPORNA FOTOGRAFIJA

Sjevernomakedonska ministrica obrane pozirala ispred neželjenih simbola i izazvala buru reakcija

01.06.2020 u 15:40

Bionic
Reading

Sjevernomakedonska ministrica Radmila Šekerinska izazvala je veliki skandal u toj državi nakon što se tijekom vikenda na društvenim mrežama pojavila njezina fotografija na kojoj pozira ispred simbola albanske paravojne organizacije Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a koja je aktivno sudjelovala u albansko-makedonskom sukobu početkom 2001. godine

Mediji u Sjevernoj Makedoniji navode da je fotografija snimljena tijekom posjeta Šekerinske općini Kičevo, u kojoj je razgovarala s kičevskim gradonačelnikom Fatmirom Deharijem iz albanske vladajuće stranke Demokratskog saveza za integraciju (DUI), a koju predvodi Ali Ahmeti.

Sjevernomakedonski mediji ističu da su simboli OVK i albanska zastava na kojima poziraju Šekerinska i Dehari postavljeni u kabinetu kičevskog gradonačelnika, što je izazvalo snažne reakcije u javnosti i na društvenim mrežama.

Nakon burnih reakcija u sjevernomakedonskoj javnosti oglasila se i prozvana ministrica obrane te nije osporila fotografiju objavljenu na Facebooku.

'Događaji iz 2001. godine daleko su iza nas. Naše društvo je nadišlo vojnu krizu demokratskim i trajnim putem, o čemu svjedočimo i danas, 19 godina kasnije, kad smo članica NATO-a. U 2020. godini najvažnije je to služe li političari građanima. Ikonografije nisu referentne točke za dobro upravljanje, važno je služenje narodu', opravdavala se Šekerinska.

Kratkotrajni albansko-makedonski rat započeo je gerilskom aktivnošću albanske separatističke Oslobodilačke vojske Kosova početkom 2001. godine. Sukobi su završili Ohridskim sporazumom, kojim su dogovoreni prekid vatre i razoružavanje gerilaca pod nadzorom snaga NATO-a u ljeto iste godine.

Nakon razoružavanja vojnika OVK-a nisu zabilježeni veći incidenti, ali u dijelovima Sjeverne Makedonije koji su bili zahvaćeni sukobima porastao je kriminal. Do danas je taj prostor ostao relativno miran.