užas u francuskoj

Vičući 'Allahu Akbar' dekapitirao muškarca u sjevernom Parizu

16.10.2020 u 19:10

Bionic
Reading

Naoružani čovjek koji je vikao 'Allahu Akbar' (Alah je velik) odrubio je glavu muškarcu na sjeveru Pariza prije nego što ga je policija upucala, izvijestili su lokalni mediji u petak

Incident se dogodio u mjestu Conflans-Saint-Honorine u poslijepodnevnim satima, a navodni napadač je kasnije ustrijeljen i ubijen u susjednom gradu Eragny-sur-Oise.

Agencija France-Presse izvijestila je da je na osobu pucano oko 17 sati po lokalnom vremenu u blizini škole, prenosi Daily Mail. Da je muškarcu odsjećena glava javlja i AFP dok Reuters ima drugačiju verziju priče.

Oni navode da je muškarac u petak umro nakon uboda u vrat u pariškom predgrađu Conflans St. Honorine, dok je počinitelj zločina ranjen iz vatrenog oružja, rekao je izvor iz francuske policije a prenosi Reuters.

Francusko tužiteljstvo za borbu protiv terorizma objavilo je da je do napada došlo u Conflans St. Honorineu oko 17,00 sati, u blizini jedne školske institucije.

Glasnogovornik policije rekao je da je ubijen školski profesor. Otvorena je istraga za 'ubojstvo vezano uz teroristički motiv' i za 'zločinačko terorističko udruživanje'. Drugi je policijski izvor rekao da je napadač vikao 'Allahu Akbar'.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prekinuo je put u Maroko i vraća se u Pariz.

Francuska agencija France presse navodi da su policajci stigli na poziv zbog sumnjivog muškarca koji se kretao oko škole. Po dolasku, pronašli su jednog mrtvog muškarca i potom uočili sumnjivca oko dvjesto metara dalje. On im je prijetio hladnim oružjem koje im je izgledalo poput noža, te su otvorili vatru i ubili ga.

Mediji pišu da je ubijeni nastavnik tijekom nastave pokazivao karikature proroka Muhameda koje je objavio satirički magazin Charlie Hebdo, a koji je zbog toga bio meta terorističkog napada 2015. godine u kojem je ubijeno 12 zaposlenika redakcije. Napadač je navodno bio opasan eksplozivom.

Istraga o ovom slučaju povjerena je posebnoj protuterorističkoj jedinici, jer se smatra da je napadač bio povezan sa skupinom radikalnih islamista.