UPOZORENJE SDP-OVOG KANDIDATA

'Vice Mihanović nema legitimitet pregovarati s Butkovićem o vlakovima Split - Zagreb!'

23.03.2021 u 16:28

Bionic
Reading

Kandidat SDP-a za splitskoga gradonačelnika Ante Franić u utorak je oštro kritizirao kandidata HDZ-a Vicu Mihanovića zbog pregovora s ministrom prometa Olegom Butkovićem o uvođenju novih dnevnih vlakova Split - Zagreb te mu je poručio kako za to nema legitimitet

"Za gradonačelnika Splita 2017. godine izabran je Andro Krstulović Opara, s kojim se ne slažem i kritiziram ga, ali on je i dalje naš gradonačelnik. Stoga je ugovaranje Vice Mihanovića s ministrom Butkovićem bez ikakvog legitimiteta i kukavički je čin", rekao je Franić na konferenciji za novinare.

Pritom je upitao "tko je Vici Mihanoviću dao legitimitet da u ime grada Splita razgovora s ministrom Butkovićem o prometnoj željezničkoj povezanosti Splita i Dalmacije".

Franić smatra da Mihanović neće biti izabran za splitskoga gradonačelnika na lokalnim izborima u svibnju ove godine jer Splitu, kako je rekao, "ne treba takav gradonačelnik".

"Splitu je dosta takvih poslušnika", poručio je Franić.

Mihanović je na svojoj Facebook stranici izvijestio da je u ponedjeljak u Zagrebu razgovarao s ministrom Butkovićem o kvalitetnijem povezivanju Zagreba i Splita vlakovima. U svrhu boljeg prometnog povezivanja od sredine travnja uvest će se dvije nove dnevne linije nagibnih vlakova: Split – Zagreb i Zagreb – Split. Do odgode uvođenja novih linija može doći samo u slučaju eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije, napisao je Mihanović.

S druge strane, Franić poziva Mihanovića da "prestane s mrvicama zavaravati Splićane" jer su to sezonske linije koje su trebale biti uvedene 1. ožujka ove godine, ali nisu, te će "navodno biti uvedene polovicom travnja".

  • +18
Predstavljanje kandidature Ante Franića za gradonačelnika Splita Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Franić je najavio kako će postupati jednako kao gradonačelnici Rijeke i Koprivnice koji su se, iako su SDP-ovci, izborili u Vladi za investiciju i izgradnju moderne pruge Rijeka - Zagreb i Križevci - Koprivnica - mađarska granica.

"Oni su se izborili za investiciju koja je 20 posto veća od Pelješkog mosta, a nama u Dalmaciji se Pelješki most predstavlja kao stoljetni projekt", istaknuo je Franić.

Poručio je da će se kao gradonačelnik Splita boriti da "oronula lička pruga" koja povezuje Zagreb i Split postane moderna, s modernim vlakovima koji će voziti 160 kilometra na sat, kao što će voziti između Zagreba i Rijeke.

Predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur je podsjetio da je Gradsko vijeće Splita jednoglasno na prijedlog SDP-a prihvatilo zaključak kojim se od splitskoga gradonačelnika traži da inzistira kod predsjednika Vlade da se i Split "uveže na Mediteranski koridor Europske unije" pa da tako dobiju modernu prugu.