POZIV NA RASPRAVU

Predstavljena strategija razvoja Splita do 2030. 'Grad kakav želim'

22.03.2021 u 16:15

Bionic
Reading

Grad Split predstavio je u ponedjeljak u Hrvatskome domu izradu strategije razvoja grada Splita do 2030. godine​ "Grad kakav želim"​​ te je pozvao građane da svojim idejama sudjeluju u promjeni izgleda grada​

Kako se čulo na predstavljanju, u izradi te strategije sudjelovalo je više od 100 stručnjaka iz raznih područja, održane su 24 tematske fokus-grupe​, a izrađena ​je i ​cjelovita analiza stanja na temelju mnogih informacija prikupljenih iz javnopravnih izvora.

Analiza stanja obuhvaća pregled svih područja života i funkcioniranja Splita prenesenih na gotovo 800 stranica teksta i daje odgovor na pitanje gdje je trenutačno taj grad.

Najvažniji nalazi iz ​tog​ opsežnog dokumenta izvučeni su u sažetoj analizi stanja u online brošuri koja će svim građanima biti dostupna na službenim stranicama Grada Splita.

​Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao da su dovršili veliki posao koji je trajao više od tri godine, a u njem su sudjelovali i Sveučilište i razvojna agencija RaSt, koji su napravili najveći dio posla vezanog uz strategiju, koju usklađuju s nacionalnom strategijom donesenom prije nekoliko tjedana. Sada je, dodao je, došlo vrijeme da pozovu sugrađane da se u online anketi očituju o sažetku analize strategije koja je ponuđena na mrežnim stranicama grada.

"Pozivamo građane da se uključe i da na isti način kao što su to napravili i za Žnjan, kada se više od 6500 ljudi izjasnilo što želi, kažu budućem gradonačelniku i Gradskom vijeću kakav Split žele 2030. godine", poručio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Rekao je da je Splitu potrebna promjena GUP-a koja će omogućiti jeftinije stanove za mlade obitelji. Istaknuo je da Split stari te da je iz njega od 2017. godine iselilo pet tisuća ljudi, koji su otišli živjeti u Solin, Kaštela i Podstranu.

​Rektor Sveučilišta Split Dragan Ljutić je izjavio da mu je drago što će o svemu biti otvorena javna rasprava, da su svi dobrodošli sa svojim prijedlozima i komentarima, a svemu su pridonijeli mnogi stručnjaci i znanstvenici.

Istaknuo je da im je svima bitan rast, razvoj i napredak Splita, za koji žele da bude prepoznat kao biser Mediterana. Rekao je je mnogo zahtjeva za osnivanje pojedinih ekspozitura razvojnih kompanija u Splitu, prije nego drugdje u Hrvatskoj.

"Imamo razvojnu kompaniju za biotehnologiju Interteh iz Milana, čiji predstavnici žele otvoriti tvrtku u Splitu. Predstavniku te tvrtke je majka s Brača. Imamo perspektivu i pozitivu. Svi zajedno trebamo graditi za sigurnost našeg življenja u svakom smislu", rekao je Ljutić.

Podsjetio je da je više od 80 stručnjaka tog sveučilišta radilo na strategiji.

​Koordinator izrade strategije Vinko Muštra je rekao da je "svaka dobra informacija, dobra povratna sugestija i komentar više nego nešto što trebaju i više nego nešto što će uvažiti kada budu tražili odgovor na pitanje gdje žele biti".

Za grad Split je rekao da su mu desetljećima sustavno zapostavljeni potencijali te kako sada ima priliku.

"Nemojmo smatrati da ćemo s jednim projektom, jednim rješenjem i jednim problemom riješiti sve. Najbolji pokazatelj u smjeru kojeg idemo je demografski pokazatelj. To nije uzrok, to je posljedica stanja", rekao je Muštra i dodao da bi strategija trebala biti gotova do kraja godine.

Građanima je anketa dostupna na linku: https://forms.gle/rLMvMgkWugKS3GTe8​ od danas do 2 . travnja.