GORDAN JANDROKOVIĆ:

'Vesna Pusić ponaša se kao da je u prvoj godini mandata'

01.07.2015 u 10:06

Bionic
Reading

Gordan Jandroković, saborski zastupnik HDZ-a i bivši šef diplomacije, ne slaže se s prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, koja je dvogodišnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji ocijenila 'peticom', te napominje da mnogi smatraju je Hrvatska zaslužila 'jedinicu'

'To je pomalo neozbiljno. Glavni cilj ulaska bio je da život građana bude bolji, a nakon dvije godine u mnogim segmentima život građana je mnogo gori nego što je bio. Hrvatska nije učinila što je trebala i što je mogla', rekao je Jandroković gostujući u emisiji 'Novi dan' televizije N1

Kazao je i da je njegova procjena bila da će dvije trećine građana podržati ulazak u EU, a to se i ostvarilo. 'Kakvo je danas stanje, teško je procijeniti. Jedan val ravnodušnosti i ignoriranja EU, koji dolazi od Vlade i premijera Milanovića, prenesen je i na građane. Ne želim širiti euroeuforiju, ali treba biti realan. Imamo poziciju da koristimo članstvo za razvoj društva', dodaje.

Govoreći o iskorištavanju sredstava iz EU fondova, Jandroković kaže da se iz analiza vidi da je Hrvatska uplatila 700 milijuna, a povukla 722 milijuna eura. 'Kada se tome dodaju još neke uplate, vidi se da smo u gubitku od 30-ak milijuna eura. Hrvatska je u minusu, Hrvatska financira EU i bogate države članice', kaže.

Komentirao je i rad Vesne Pusić te njezine kritike na račun HDZ-a.

'Ovo je četvrta godina mandata ove vlade, a ona se ponaša kao da je prva. Njihovi rezultati nisu dobri, ako pogledate brojke, sve zemlje višegradske skupine rastu po stopama većim od tri posto, a Hrvatska je na 0,5 posto. Prebacivati odgovornost na druge u četvrtoj godini mandata, znači da nisi odradio posao kako treba. HDZ je završio pregovore s EU, to je bio ogroman posao', kaže bivši ministar vanjskih poslova.

O Grčkoj: Takva politika danas jednostavno ne može proći

Analizirajući situaciju u Grčkoj, Jandroković je kazao da je to situacija kakvu EU nikada nije imala.

'Nemoguće je postići politički dogovor. To svakako treba biti pouka da se populističkom politikom ne može u modernom svijetu voditi ozbiljna politika. Kako će EU reagirati, pokazat će idući dani. EU to može preživjeti čak i ako Grčka izađe iz eurozone', ocijenio je Jandroković.

Dio ekonomista smatra da je ovo grčko 'ne' primjer i drugim zemljama. Jandroković se s tim ne slaže i smatra da se takvom politikom ignorira objektivna stvarnost.

'Ne možete samo tražiti novac, nego morate uložiti u samog sebe i prihvatiti nova pravila', kazao je te dodao da nova grčka vlada na to nije bila spremna. 'Takva politika danas jednostavno ne može proći', zaključio je.

Više o toj temi možete doznati ovdje.