BAULJANJA HRVATSKIH POLITIČARA

Verbalnim šamaranjem do izborne apstinencije, a ne pobjede

10.02.2011 u 11:57

Bionic
Reading

Izborna apstinencija mogla bi vrlo lako biti rezultat svakidašnjeg verbalnog šamaranja i ispada pripadnika visokog doma koji iz dana u dan udaraju sve niže ispod pojasa, posve gubeći iz vida da nisu bogomdani, nego da su ih na ta mjesta izabrali građani čije probleme očito više ne prepoznaju, komentirali su tportalu politički analitičari najnovije eskapade u hrvatskoj političkoj areni

Gdje je više početak, a gdje kraj, teško je razabrati, ali najnovija kanonada besmislenog prepucavanja razigrala se nakon što je SDP-ovac Željko Jovanović nadopunio svoje ranije tvrdnje pa izjavio da je cijeli HDZ zločinačka organizacija. Razgnjevilo je to HDZ-ovca Andriju Hebranga pa je ispalio da je Jovanović dezerter koji je odbio njegove pozive da ode u rat, u čemu nema ništa čudno jer je zapravo bio fan Slobodana Miloševića.

Jovanović se potom zabrinuo za Hebranga, podsjetivši da ni sam Hebrang ne zna kad govori istinu, a kad laže. No za daljnje prebrojavanje Jovanovićevih krvnih zrnaca potom se pobrinuo šef splitskog HDZ-a Dujomir Marasović, kazavši da je riječki HDZ-ovac mala i loša kopija Jovana Raškovića.

Cirkus je gotovo istovremeno nastavljen u Saboru, gdje je drugi SDP-ov dežurni dizač tlaka HDZ-u Nenad Stazić ustanovio da šovinističkih budala ima svugdje, da bi još brže uslijedio najnoviji savjet HDSSB-ovca Dinka Burića HDZ-ovcu Vladimiru Šeksu u vidu tobožnje uputnice za psihijatrijsko liječenje kod doktora Vojislava Stanimirovića.

Šeks tu pomoć nije prihvatio, papir je potrgao, ali se i suzdržao od bilo kakvih epiteta kao reakciju na takvo ponašanje, rekavši tek da ono ne zavređuje ni opomenu, jer ne bi imala smisla. Baš kao ni to što se u cijelu priču kao pomiritelj u skladu s isticanjem sebe kao trećeg puta početkom tjedna pokušao ugurati HSLS-ovac Darinko Kosor, tobožnjim apelom da HDZ i SDP prestanu s govorom mržnje.

Ako govor i utihne, pjesma neće, pa je Burić već danas nastavio šou donoseći vijesti s Festivala pjesama remetinečke popevke, čiji je žiri - DORH - odlučio da je pobijedila klapa zvana 4 H: HAC, HŽ, HPB i HEP s pjesmom 'U ćeliji ovoj ja nisam bez nade, uskoro će sa mnom bit' netko iz Vlade'. Otkrio je da je premijerka Jadranka Kosor u narodu zvana vojvotkinja od Remetinca, Hebrang je moralna vertikala, a kad već jučer nije uspio iživcirati Šeksa, danas mu je uspjelo prilično brutalno posvaditi njega i Ivana Jarnjaka s Lukom Bebićem jer se nije dovoljno razmahao opomenama. Nastavak slijedi. Nažalost.

'Ovakvo je ponašanje odraz katastrofalne političke kulture i nedostatka političkih argumenata te nerazumijevanja političkog procesa. Posljedica toga je da se građanima gade političari i politika, što kao ozbiljnu posljedicu ima zaustavljanje razvoja demokracije u smislu izborne apstinencije, a može dovesti i do alternative u vidu razvoja događaja poput onih u Egiptu. Time čine medvjeđu uslugu i Hrvatskoj i parlamentarnom sustavu', upozorava profesor Fakulteta političkih znanosti Ivan Grdešić, zgrožen ponašanjem hrvatske političke elite. Ako se takvom uopće može zvati.

'Teško je i besmisleno tu više išta komentirati', razočarano primjećuje politički analitičar Višeslav Raos. 'Degradira se građane, stranke potiru svoje priče o usmjerenosti na ulazak u Europsku uniju i gospodarske programe te pokazuju samo bezidejnost i dezorijentiranost u stranačkom životu. Ima toga, doduše, i u drugim zemljama, ali nije to nešto čemu Hrvatska treba težiti. Posljedica bi mogla biti izborna apstinencija, ali s druge strane, možda ipak dođe i do mobilizacije građana kad se pogleda loš rejting Vlade pa je požele smijeniti. No ovakvo bi se ponašanje zapravo moglo obiti o glavu objema velikim strankama i dovesti do boljeg rezultata ostalih, ali ne ovih s trećeg, petog ili kojeg već puta, nego jednostavno do fragmentacije u Saboru', smatra Raos, ali i upozorava da je o tome zasad ipak prerano govoriti.