TRAJNA SPRIJEČENOST?

Venezueli zbog Chavezove bolesti prijeti ustavna kriza

05.01.2013 u 09:42

Bionic
Reading

Polaganje prisege venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza na novi šestogodišnji mandat koje je zakazano za 10. siječnja može se odgoditi ako se Chavez do tada ne oporavi od operacije raka, izjavio je u petak venezuelanski potpredsjednik Nicolas Maduro.

Chavez prisegu može položiti kasnije pred ustavnim sudom, kazao je Nicolas Maduro u intervjuu državnoj televiziji. Iako je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno, nema razloga da se proglasi njegova trajna spriječenost za obnašanje dužnosti.

Po venezuelanskom ustavu, trajna nesposobnost za obnašanje dužnosti izazvala bi predsjedničke izbore u roku od 30 dana.

Hugo Chavez, koji je izabrani predsjednik države, ostaje na dužnosti i novi mandat započinje 10. siječnja. Formalnost polaganja prisege može se odraditi naknadno pred ustavnim sudom', kazao je Maduro.

Madurova izjava dosad je najjasniji znak da venezuelanska administracija namjerava odgoditi ceremoniju prisege i tako izbjeći proglašavanje Chaveza trajno nesposobnim i raspisivanje novih izbora.

Čelnik glavne oporbene koalicije u Venezueli Ramon Guillermo Aveledo je ranije u petak zahtijevao poštivanje ustava u slučaju da predsjednik Hugo Chavez 10. siječnja ne bude u mogućnosti položiti prisegu, a to po njemu znači nove izbore.

U razgovoru za venezuelanski list Noticias24 izvršni tajnik Stola demokratskog jedinstva (MUD) je precizirao da će njegova organizacija reagirati ako vlada pokuša umjetno produžiti mandat predsjednika, koji je duže od tri tjedna hospitaliziran nakon četvrte operacije na Kubi. 'Ustav nije plastelin da se oblikuje kako tko hoće', upozorio je Abeledo

Maduro je u odgovoru naglasio da je Chavez pobijedio na izborima 7. listopada. 'To je želja naroda. On je predsjednik. Poštujte demokraciju', kazao je.

Chavez je operiran 11. prosinca zbog recidiva raka trbušne šupljine. Zbog komplikacija nakon operacije pogoršalo mu se zdravstveno stanje. Za četiri dana mu službeno istječe predsjednički mandat i trebao bi po ustavu položiti prisegu za početak novog.